A szlovákiai magyarok készek tüntetni az oktatási törvényért

Szükség esetén az utcára vonulnak a szlovákiai magyar civil szervezetek annak érdekében, hogy a szlovák oktatási törvény megfeleljen a nemzeti kisebbségek elvárásainak.

- Ragaszkodunk hozzá, hogy a készülő szlovákiai oktatási törvény tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek oktatáshoz és művelődéshez való jogát - jelentett ki szerdán Pozsonyban Szigeti László a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatási alelnöke, aki magyar civil szervezetek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatóján sorakoztatta fel a készülő törvénnyel szembeni kifogásokat.

Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke jelezte: szükség esetén a polgári engedetlenség minden törvényes módjával készek élni.

Szigeti, az előző kormány oktatási minisztere az egyetlen elfogadható megoldásnak a szerdán kezdődött parlamenti ülésszak napirendjén szereplő törvénytervezet visszavonását nevezte. "Természetesen, mi készséggel tárgyalunk" - mondta.

Kifogásolta, hogy az oktatási tárca heti nyolc óráról hatra csökkentené a magyar nyelv és irodalom oktatásának eddigi óraszámát, és ugyanennyi órában oktatnák a szlovák nyelvet és irodalmat. A nemzeti kisebbségeknek elemi joguk, hogy a demokratikus szabályoknak és az európai szokásrendnek megfelelő módon, a saját anyanyelvükön szerezhessék meg az ismereteket - húzta alá.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke ismét azt sérelmezte, hogy a törvény előkészítői a magyar pedagógusok szakmai szövetségének egyetlen észrevételét sem méltányolták.

Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének (SZMSZSZ) elnöke bejelentette: országos koordinációs tanács alakult, amely arra hivatott, hogy ha már minden eszközt kimerítettek, s nem marad egyéb, mint a polgári engedetlenség, akkor ez a testület döntsön az országos tiltakozás megfelelő módozatairól. A tiltakozó akciókra Szlovákia nagyobb, vegyesen lakott városaiban kerülne sor, s az is elképzelhető, hogy a magyar szülők mindaddig nem engedik iskolába gyermekeiket, amíg a hatalom nem áll el jogkorlátozó szándékától.

A szövetségek vezetői emlékeztettek: a szlovákiai magyar oktatási jogok súlyos korlátozására a rendszerváltozás előtt és után egyformán voltak hatalmi kísérletek, amelyekkel eredményesen csak az engedetlenség eszközeivel sikerült szembeszegülni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.