Nők ezrei tiltakoztak az élelmiszerhiány ellen Észak-Koreában

Több ezer észak-koreai nő tüntetett március elején a feketepiaci  élelmiszer-kereskedelemmel szemben alkalmazott hatósági szigor ellen - állította szerdán egy dél-koreai társadalmi szervezet.

A Good Friends társadalmi szervezet hírlevele szerint több mint tízezer nő gyűlt egybe március 4-én Cshongdzsin kikötővárosban, hogy hangot adjon tiltakozásának. A város több piacterén követelték, hogy a hatóságok térjenek vissza a jegyrendszer alkalmazásához az élelmiszerek elosztásában, vagy legalább ne akadályozzák az élelmiszerek feketepiaci árusítását.

Az utóbbi időben ismét megszaporodtak Észak-Koreában a feketepiacok az újra fellépő élelmiszerhiány miatt. A kilencvenes évek közepén nagy éhínség sújtotta a távol-keleti országot; humanitárius szervezetek becslései szerint mintegy kétmillió ember halt éhen vagy vesztette életét a hiányos táplálkozással összefüggő betegségekben.

A sztálinista állam most sem tudja rendesen élelmezni az ország 23 milliós lakosságát, erősen rá van utalva ebben a külső segítségre, főként a dél-koreai élelmiszersegélyekre.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.