Kevesebb a házasság - Születnek az elhalasztott gyerekek

Januárban 185-tel több gyerek született, mint egy éve, ugyanakkor valamivel kevesebben haltak meg - ez derül ki a KSH tegnap közzétett jelentéséből. Mindez azonban csak azt jelenti, hogy némileg lassult a népesség csökkenése.

Az év elején feltehetően elkezdődött az a korrekció, amit a demográfusok előre jeleztek a múlt év tendenciáit elemezve. Tavaly ugyanis némileg csökkent a születésszám, miközben az előrejelzések a 2003. évi mélypontról fokozatos emelkedéssel számoltak. Öt évvel ezelőtt egy nő átlagosan 1,28 gyereknek adott életet, a 2006-os adat 1,35 volt, és a szakértők azt jelezték előre, hogy a 2010-es évekre ez 1,5-1,6-ra emelkedik.

Az előrejelzések kiindulópontja az - összegezte Hablicsek László, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese -, hogy kifutóban vannak mindazok a folyamatok, amelyek miatt a fiatal nők későbbre halasztották a szülést. Enyhült a rendszerváltás okozta sokk és bizonytalanság. Ennél azonban nagyobb súllyal esett a latba az "iskolázottsági szerkezet" viharos megváltozása, tehát az, hogy a fiatalok nagy számban tanultak tovább.

Magyarországon az átalakulás kezdetén a felsőfokú végzettségűek aránya 10-15 százalék között volt, míg a fejlettebb gazdaságokban a munkavállalók harmada diplomás. Az elmúlt évtizedben a helyzet többé-kevésbé konszolidálódott, mindazok a huszonévesek, akik ezt ambicionálták, pótolták a diploma hiányát. Közülük sokan feltehetően nem mondtak le a gyerekről, mindössze elhalasztották azt. A magyarországi adatok alapján a legalacsonyabb a gyerekvállalási hajlandóság a középfokú végzettségűek körében, míg a diplomások átlagos termékenysége 1,6 körül van. Ez szintén arra utal, hogy a jövőben a születések száma valamelyest emelkedik.

Az év első hónapjában a korábbinál kevesebben kötöttek házasságot, és ez a tendencia tartósnak ígérkezik. A demográfus szerint a jelenleg úgy 600 ezerre becsült élettársi kapcsolat felmegy egymillióra, s a házasságon kívül született gyerekek - jelenleg 37 százalékos - aránya eléri majd az ötven százalékot. Magyarországon az a jellemző, hogy az élettársi kapcsolatokban élő nők feleannyi gyereknek adnak életet, mint a házasságban élők. Ezért az élettársi kapcsolat terjedése viszont ellene hat a gyerekszám növekedésének. Legalábbis addig - állapítja meg Hablicsek László -, amíg a párkapcsolatok társadalmi megítélése és a jogszabályi környezet át nem alakul.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.