OCÖ: meg kell szüntetni a pártok "díszcigánymandátumait"

Ahhoz, hogy a romáknak valós képviseletük legyen a Parlamentben, szorgalmazni kell a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtését, hogy megszűnhessen a díszcigánymandátumok kiosztása jobb- és baloldalon egyaránt - jelentette ki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán a testület keddi, budapesti elnökségi ülésén.

A szervezet Dohány utcai székházában tartott ülésen részt vett Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki arról tájékoztatta a kisebbségi képviselőket, hogy a II. Kisebbségi Kerekasztalon elfogadott és a kormány számára már átadott koncepció hamarosan ötpárti egyeztetésre kerülhet, ha a kormánykabinet még a tavasszal jóváhagyja azt.

A koncepció a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtésére vonatkozó egységes álláspontot tartalmazza, így a javaslat a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza - tette hozzá.

A javaslatot azzal a céllal dolgozták ki, hogy az Országgyűlés még ebben a választási ciklusban eleget tudjon tenni jogalkotási kötelezettségének. A parlament több mint másfél évtizede fennálló mulasztásos alkotmánysértést követ el ugyanis azzal, hogy nem teremtette meg a kisebbségek parlamenti képviseletét, s így a kisebbségi közösségek nem tudnak intézményesített módon részt venni a törvényhozás munkájában - mondta Kállai Ernő.

Az ombudsman szerint olyan rendszert kell elfogadnia az Országgyűlésnek, amely reális esélyt nyújt mind a 13 nemzetiség számára, hogy parlamenti képviselethez jusson. Megjegyezte, vannak ugyan kisebbségi származású országgyűlési képviselők, akik közül néhányan ezt nyíltan vállalják is, de ők kizárólag pártok listáján kerültek a törvényhozásba. „Ez persze nem baj, én is szorgalmazom, hogy minden párt ismerje fel ennek a fontosságát” - fűzte hozzá.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: a képviselet megteremtése valamennyi kisebbség számára fontos, a romák esetében viszont ez csak akkor valósulhat meg, ha párthovatartozástól függetlenül összefognak.

Hozzátette: ha ez megvalósul, akkor a parlamenti képviselet valós támogatásra fog épülni, és így megszűnik a pártok színeiben a díszcigánymandátumok kiosztása. A mandátumok birtokosai eddig ugyanis csak ígérgettek, és bizonygatták a jobb- és baloldalnak, hogy mekkora szavazóbázis áll mögöttük, de ezzel csak a pártokat és a cigányságot csapták be.

Kállai Ernő azt mondta: a cigányságon belül összefogásra és modernizációra van szükség. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa tavaly júliusi kinevezése utáni első nyilvános megjelenésén, a roma holokauszt emléknapon tett kijelentését megismételve úgy fogalmazott: a roma politikusok tegyék félre sokszor kicsinyesnek tűnő konfliktusaikat, "nem túl színvonalas" vitáikat, mert ha ezt nem értik meg, akkor eljött az ideje annak, hogy másoknak adják át a vezetés lehetőségét.

"Azok a képviselők, akik a XXI. században nem képesek leülni egymással és kompromisszumra jutni, nem alkalmasak vezetőnek" - jelentette ki a kisebbségi ombudsman.

Az OCÖ elnökségi ülésén Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti és etnikai kisebbségi főosztályának főigazgatója azt mondta: csak akkor van esély a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtésére, ha mind a 13 nemzetiség egységes álláspontot képvisel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.