Katonai akció Anjouan ellen

Megkezdődött kedden az Afrikai Unió (AU) február vége óta tervezett katonai akciója a Comore-szigeteki Szövetség szakadár szigete,Anjouan ellen. 

A szigetország központi kormányának közlése szerint az AU csapatai már el is foglalták a sziget fővárosát, Moutsamoudout és Anjouan repülőterét. Más jelentések szerint még dúlnak a harcok a fővárosban, az elnöki palota környékén. Helybeli lakosok elmondták, hogy fegyverropogás és sűrűn ismétlődő robbanások hallatszanak szerte a Budapestnél valamivel kisebb területű szigeten. Még nem érkezett jelentés a harcok áldozatairól.

A Kelet-Afrika partjai előtt fekvő szigetország szövetségi állam. A Comore-szigetek szigetcsoportjának négy főszigete közül hármat foglal magába. A központi kormány által el nem ismert, 2007 júniusi, anjouani helyi választások nyomán Mohammad Bacar ezredes egyoldalúan elnökké nyilvánította magát, és kihirdette a sziget önállóságát.

Az AU előbb (2007. októberében) szankciókat vezetett  be Mohammad Bacar és szövetségesei ellen, majd február 27-én   elhatározta, hogy segít a szigetország központi kormányának a puccsal elszakított Anjouan sziget feletti ellenőrzés   visszaszerzésében. Azért döntött így, mert február közepén eredménytelenül végződtek az Arab Liga,  az Egyesült Államok és Franciaország közvetítési kísérletei Bacar és a központi kormány között. Tanzánia, Szenegál, Szudán és Líbia vesz részt csapatokkal az AU katonai akciójában. Az Afrikai Unió összesen 1500 katonát küldött a szakadár szigetre, a Comore-szigeteki Szövetség központi kormánya 400 katonából álló kontingenssel vesz részt az akcióban.

A Comore-szigeteki Szövetség három nagyobb - Grande Comore (Njazidja),  Anjouan (Nzwani) és Mohéli (Mwali) -, valamint több kisebb korall- és vulkanikus szigeten helyezkedik el az Indiai-óceánban, a Mozambiki-csatorna északi végénél, Madagaszkár és az afrikai  szárazföld (Mozambik) között.

A szigetország összterülete 2170 négyzetkilométer, a 691 ezer fős népesség 90 százaléka szunnita muzulmán, 10 százaléka keresztény vallású. Fővárosa Moroni a Grande Comore szigeten fekszik. A hivatalos nyelv az arab, a francia és a sikomoro (a szuahéli és az arab helyi keveréke), a hivatalos pénznem a comore-i frank.

A Comore-szigetek a világ egyik legszegényebb országa, a lakosság 60 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. 1975-ben vált függetlenné Franciaországtól, azóta közel 20 katonai puccsot élt át. Anjouan és Mohéli szigetek 1997-ben kinyilvánították függetlenségüket, 2001-ben azonban sikerült megakadályozni a szövetség széthullását a szigeteknek autonómiát biztosító megállapodás aláírásával. A három nagy sziget autonómiával és önálló törvényhozással rendelkezik az államszövetségen belül.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.