Havas húsvéthétfő

Havazás, lavinaomlások, esőzések és szélviharok keserítették a húsvéti ünnepeket utazással töltő európaiak életét Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és másutt. A téli sportok szerelmesei ugyanakkor nagy kedvüket lelték a bőséges friss hóban a középhegységekben, ahol biztonságosan, lavinaveszély nélkül hódolhattak szenvedélyüknek.

Az osztrák figyelőszolgálatok lavinaveszélyre figyelmeztették a kirándulókat és a síelőket az ország alpesi részein. Vorarlberg tartományban egy német síelő életét vesztette a hét végén lavinaomlás következtében.

Három magyar hegymászó tátrai lavinabalesetéről számolt be hétfő délután a TASR szlovák hírügynökség. Ketten épségben vannak, míg a harmadik kéztörést és fejsérülést szenvedett, de sérülései a jelek szerint nem súlyosak. A Magas-Tátrában harmadfokú lavinaveszély van érvényben, az időjárás zord: havazik, és erős szél fúj.

Németország nagy részén hó takarta be a húsvéti ünnepekre a tengerszint feletti 300 méternél magasabban fekvő területeket. A Harz hegység egyes részein elérte a hóréteg vastagsága az egy métert, a Zugspitzén pedig a 2,9 métert.

Sokan vesztették életüket a fagyos, illetve viharos időjárással összefüggő közlekedési szerencsétlenségekben is; Olaszországban például heten, Németországban négyen váltak ilyen szerencsétlenségek áldozataivá. A La Manche csatorna viharos vizébe fulladt vasárnap egy belga halász az angol partok előtt, miután erősen imbolygó hajójának fedélzetéről a vízbe zuhant.

A Météo France francia meteorológiai szolgálat is hóesésekre és jeges utakra figyelmeztette hétfőn reggel 13 keleti département (megye) autósait. Párizsban heves zivatar volt, itt-ott jégeső is hullott a francia fővárosra.

Dél-Európában általában szakadó eső és erős szél jellemezte az időjárási viszonyokat a húsvéti ünnepeken, de Spanyolország északi részén havazott, olyannyira, hogy ott is le kellett zárni tíz hegyi hágót Navarra és Cantabria régiókban. Emiatt a húsvéti szabadságukról hazatérni igyekvő, kelet felé tartó turisták gépjárművei összetorlódtak a használható utakon. Több mint harminc ezek közül is csak hólánccal volt járható.

A viharos szél által felkorbácsolt tenger egy partra kicsapó, négy-öt méter magas hulláma magával rántott egy hetvenéves olasz férfit Liguria körzetében. Az idős férfi életét vesztette a habokban.

A földközi-tengeri térségben általában tíz-tizenöt Celsius-fok körüli hőmérsékletek, esőzések lepték meg kellemetlenül a verőfény reményében odautazó turistákat, Ciprus azonban kivétel volt: ott kedvükre élvezhették volna a nyári örömökre vágyók a 30 fok körüli hőséget, ha nem zavarta volna meg a bágyasztóan nyárias nyugalmat egy hatalmas porvihar. (MTI)

Főként Debrecen belvárosában okozott károkat a hétfőn Hajdú-Bihar megyében tomboló szélvihar. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerint Hajdú-Biharban hétfőn 39 esetben riasztották a tűzoltókat viharkárok miatt, ebből 20 alkalommal Debrecen belvárosából kértek segítséget. A vihar fákat döntött ki, amelyek sok esetben épületekre, villanyvezetékekre borultak, s egy épület lemeztetejét is felszakította az erős szél. A viharos szél okozta balesetekben szerencsére senki nem sérült meg. (MTI)

 

Locsolkodás helyett hóemberépítés a Normafánál
Locsolkodás helyett hóemberépítés a Normafánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.