Tizedáron kelt el a Bábolna egyik gazdasága?

Furcsa döntés született a közelmúltban a Bábolna egyik, még meglévő gazdaságának eladásával kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a szűk két hete megtartott Bábolna Zrt.- közgyűlésen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviselője kezdeményezte a vállalat felszámolását.

A fejlemények mellett arra már kevesebb figyelem irányult, hogy a nagy múltú agráripari cég két gazdaságának értékesítési pályázata közül az egyiket eredményesnek nyilvánították. A kerteskői gazdaság esetében - többszöri, csaknem két évig tartó próbálkozás után - tehát akadt egy megfelelő feltételeket kínáló vevőjelölt.

A Népszabadság MNV-körökből származó információi szerint erre a társaságra három pályázat érkezett. Ezek közül végül a 22 millió forint plusz áfa ajánlatot lerakó Walter András és további két magánszemély konzorciuma lett a befutó. Ezenkívül még a Terra Ceres Kft., valamint a Csernye Kft. vezette - ugyancsak magánszemélyekkel kiegészülő - konzorcium adott be árajánlatot. A bökkenő csupán az, hogy az utóbbi vállalat ajánlata csaknem tízszerese - 212 millió forint plusz áfa - volt a győztesének. Ezzel kapcsolatban a vagyonkezelőt is kerestük, ám érdemi választ nem kaptunk. Levelükben az áll, hogy jelen pillanatban még folyik a "nyertes" ajánlattevővel a szerződés feltételeinek egyeztetése. Ez azt jelenti, hogy lezárulhat a tranzakció, azonban a helyzet érzékenységére való tekintettel, amíg végleges állapot nem alakul ki, nem adnak tájékoztatást. Forrásunk szerint a Csernye Kft. a gazdaság földjére tett vételi ajánlatán bukott el. Azt, hogy ez pontosan mit takar, már nem árulta el, ám így automatikusan megdőlt az eszközökre tett vételi szándéka is. (Vélhető azonban: kizárási ok lehetett, hogy gazdasági társaság nem szerezhet a magyar jogszabályok szerint földtulajdont.)

A "győztes" ajánlata azonban nem csak a Csernye 212 milliós licitjéhez képest nagyon alacsony. Az ÁPV Rt. és az MNV Zrt. ugyanis már sokszor el szerette volna adni a két gazdaságot. A kiírásokban rendre 200 millió forint fölötti minimumárat határoztak meg. A szendrői esetében ez 232 millió forint, a kerteskőinél pedig 200 millió forint volt.

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy Walter András valójában ki is lenne, így elérni sem tudtuk. A Csernye Kft. vezetőit viszont már megtaláltuk. Ők azonban a történtekkel kapcsolatban semmilyen információt nem kívántak adni, és a kérdéseinket is elhárították. A talonban maradt szendrői gazdaságot egyébként azóta már újra meghirdette a MNV.

Kiárusítás alatt
Kiárusítás alatt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.