A rendőr ott kezd, ahová vezénylik

Lakással, toborzó kampánynyal, a szakiskolák létszámának bővítésével próbálják orvosolni a - főként Budapesten jelentős - rendőrhiányt. A képzésben megnőtt a gyakorlat aránya, és a tanoncoknak évente bizonyítaniuk kell alkalmasságukat.

Országszerte - aránytalan területi megoszlásban - mintegy 2500 ember hiányzik a rendőrség kötelékéből, 1200-an Budapestről. Közülük hétszázan felmentési idejüket töltik. Főként azokban a megyékben, ahol nem húzódik államhatár - így nem vettek át embereket a határőrségtől -, a közrendvédelmi és bűnügyi szolgálati ágaknál szolgálnak kevesen. A vezető beosztások be vannak töltve, hiszen irányítás nélkül nem működhet szervezeti egység, de a tiszti státuszokból is több mint hatszáz üres.

- A fővárosi helyzet kialakulása abból fakad, hogy miközben a szervezet pluszfeladatokat - és státuszokat is - kapott, a határőrséggel való integráció után sok kolléga kihasználta a helyzetet, és Budapestről visszament abba a megyébe, ahonnan származik - magyarázta Ofella Antal, az ORFK szervezési és koordinációs osztályának vezetője.

A nemrég beharangozott országos toborzó kampány keretében a középiskolákból, más fegyveres testületektől, de az "utcáról" és a már leszerelt állományból is várnak embereket.

- Ezenkívül a szakiskolák felvételijét további 430 diák előtt nyitják meg. Mivel Budapesten nagy problémát jelent a vidéki kollégáknak a lakhatás, a kormány a tervek szerint nemsokára lakásépítéssel támogatja majd a rendőröket, hogy hosszú távon is minél többen maradjanak a fővárosban. Bármilyen támogatás, ösztönzés hiába, ha valakinek a családja, barátnője, mennyasszonya távol lakik. Az igazán megtartó tényező az otthon megteremtése - véli Ofella Antal.

A BRFK toborzóirodája március 15-től működik, és a munkaközvetítő irodák, illetve a kollégák személyes kapcsolatai segítségével igyekszik csökkenteni a fővárosi létszámhiányt. - Idén eddig 2540-en jelentkeztek a már meghirdetett kilencszáz helyre - ezerrel kevesebben, mint tavaly. Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázók negyven százaléka felel meg az egészségügyi, fizikai, pszichológiai és műveltségi tesztek után - tudtuk meg Szabó Lászlótól, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) oktatási főigazgatóságának vezetőjétől.

- Azt, hogy egy térségben milyen a jelentkezési kedv, több tényező befolyásolja: az ottani elhelyezkedési lehetőségektől egészen az érettségizettek számáig - tette hozzá.

Magyarországon jelenleg Szegeden, Miskolcon, Körmenden és Adyligeten folyik rendőrképzés. Az iskolák a helyi sajátosságokat figyelembe véve tíz százalékban eltérhetnek a központi programtól. - Miskolcon az ukrán határ közelsége, Budapesten a Ferihegyi reptér, a magasabb arányú és súlyosabb bűnözési formák határozzák meg a képzési struktúrát - mondja az igazgató.

Az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában jelenleg háromszáz diák tanul a kétéves iskolarendszerű

Aki szeretne bekerülni a rendőrség hivatásos állományába, annak rendészeti szakközépiskolát vagy Rendőrtiszti Főiskolát kell végeznie. A szakközépiskolából a tanulók tiszthelyettesi rendfokozattal (őrmester vagy törzsőrmester) kerülnek ki. Az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzésben részt vevők rendőr vagy határrendész OKJ-s végzettséget kapnak. A rendészeti szakközépiskolai képzést követően a más vagy magasabb tiszthelyettesi beosztásokra szaktanfolyamokon készítik fel a hallgatókat. Az itt megszerezhető felsőfokú rendőr-szervező szakképesítésre sokan jelentkeznek a jogi, államigazgatási karokról is. A Rendőrtiszti Főiskolára érettségi után bárki jelentkezhet; a felvételi tárgyakon kívül pszichológiai és IQ-teszteken, egészségügyi, illetve fizikai alkalmassági vizsgálatokon kell átesni.
képzésben, nyolcvan százalékuk vidéki, harminc százalékuk nő. A szakmai alapozó tárgyak - pszichológia, kommunikáció, szociológia, kisebbségi jogok, konfliktuskezelés - mellett a gyakorlati órákon modellezett szituációkat kell megoldaniuk az összesen 2500 órás képzés során. - Az utóbbi években az elmélet 70 százalékos túlsúlya a gyakorlattal szemben megszűnt, ma már fele-fele az arány. A gyakorlati kurzusokon egyre bonyolultabb, életszerű szituációkat szimulálunk, egy sofőr igazoltatásától kezdve a családon belüli erőszakig. A diákok rádión kapnak utasítást arról, hova, milyen esethez kell kimenniük, ezt követően maguknak kell megoldaniuk. A fiatalok valósnak élik meg a stresszhelyzeteket, ezt a vitális visszajelzések (vérnyomás, pulzus) is bizonyítják, amelyeket mérünk - meséli Sóti Kálmán, az intézmény igazgatója. A rendőrtanoncok alkalmasságát évente mérik - ahogy később munkájuk során is.

 

- A kétéves képzés után a végzettek a területi szervezetekhez kerülnek. Arról, ki hová, átfogó helyzetértékelés után az ORFK vezetője dönt. Mivel a hiány a fővárosban a legnagyobb, zömében a BRFK-hoz, a Készenléti Rendőrséghez osztják be az újoncokat. Sok vidéki kolléga azonban szeretne hazamenni, ezért folyamatosan szivárognak el Budapestről. Előfordul, hogy az, akinek nem sikerül visszakerülnie vidékre, el is hagyja a pályát. Az egyik megoldás, ha Budapestről toboroznak, és például lakáshoz jutással segítik a fiatalokat - mondja Kása András, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tanintézeti és oktatási tagozatának titkára.

- A határ menti megyékben átmenetileg enyhítette - sőt volt, ahol megszüntette - a létszámhiányt a határőrségnél dolgozó kollégák átszervezése a rendőrséghez, de könnyen újratermelődhet. Budapesten a tavalyi nyugdíjba vonulási hullám tovább rontott a helyzeten: óriási a terhelés, és a tiszti pályát egyáltalán nem teszi vonzóvá, hogy vannak olyan területi kapitányságok, ahol a létszám fele hiányzik - teszi hozzá Kása András. A szakszervezeti tisztségviselő úgy látja, a rendészeti szakiskolákba jelentkezőkből nincs hiány, a probléma inkább az, hogy a képzési keretszámok alacsonyak, illetve a megrendelői oldal - az ORFK - financiális okból nem tud vagy nem akar több végzőst fogadni. - A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola akár hatszáz elsőévest is fel tudott volna venni tavaly szeptemberben, mégis csak háromszázan kezdtek - állítja Kása András.

A Nógrád megyéből származó Imre 2003-ban végzett Miskolcon. - Gyerekkorában mindenki rendőr akar lenni, csak én nem nőttem ki - indokolja a szakmaválasztását.- Már öt éve is létszámhiány volt, ezért majdnem mindenkit Budapestre helyeztek. Azóta sokan hazamentek a fővárosból. Nekem két év után sikerült - meséli. Azért nehéz a fővárosban, mert bár a lakhatást támogatják, a körülmények a rendőrségi szállókon nem ideálisak, és a fizetések sem különböznek területi alapon. Ugyanabból a pénzből Budapesten sokkal nehezebb megélni, félre tenni, mint vidéken. Vannak azért, akik beleszeretnek a nagyvárosi nyüzsgésbe, és a mellékes kereseti lehetőségek is jobbak, mint máshol. Mint mondja, a szolgálaton kívüli szabadidőben bárki hivatalosan vállalhat pluszmunkát pénzintézeteknél, térfigyelő szolgálatoknál. Az önkormányzatok is rendelhetnek autólopást, utcai prostitúciót megakadályozó őrszolgálatot. - Munka mellett végzem a Rendőrtiszti Főiskolát. Nem titkolom, legfőbb motiváció a tiszti ranggal járó fizetésemelés - teszi hozzá a kisgyerekes családapa, akit 2006 ősze óta gyakran küldenek vissza néhány napra csapatszolgálatra Budapestre.

Ösztöndíjjal segítik a roma fiatalokat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság idén is meghirdeti ösztöndíjpályázatát azoknak a középiskolás, nappali tagozaton tanuló cigány származású fiataloknak, akik az utolsó három évfolyam valamelyikén tanulnak, egyszer sem ismételtek évet, és tanulmányi átlaguk legalább 3,5. A jelentkezőknek a fizikai, pszichológiai alkalmassági vizsgálatoknak is meg kell felelniük. A három nyertessel a kapitányság tanulmányi szerződést köt. Térítik a kollégiumi vagy diákotthoni szállásköltséget, a menzai étkezést, ezenkívül évente 25 ezer forint ruházkodási segélyt, 4500 forint tanszersegélyt, illetve a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjat is adnak a tanulóknak. A pályázatokat május 31-ig a főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatához lehet benyújtani.

 

Alaki gyakorlat az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában  -  a rendőrtanulók csak az órák felét töltik a padokban
Alaki gyakorlat az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában - a rendőrtanulók csak az órák felét töltik a padokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.