Cheney: a Hamász megtorpedózza a békefolyamatot

A Hamász radikális palesztin mozgalom Irán és Szíria segítségével igyekszik megtorpedózni a palesztinok és Izrael közötti béketárgyalásokat - mondta hétfőn Dick Cheney amerikai alelnök.

A politikus azt követően nyilatkozott újságíróknak Jeruzsálemben, hogy találkozott Ehud Olmert izraeli kormányfővel. Hangoztatta: bizonyíték van arra, hogy a Hamászt Irán és Szíria támogatja, és arra is, hogy "mindent megtesznek a béketárgyalások megtorpedózása érdekében".

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök szóvivője szerint a két politikus tárgyalt a közel-keleti békefolyamatról, a terrorizmusról, valamint a regionális biztonságot fenyegető veszélyekről.

Az amerikai alelnök közölte: Condoleezza Rice külügyminiszter a jövő héten ismét a térségbe érkezik, hogy megpróbáljon előrehaladást elérni az izraeli-palesztin béketárgyalásokon.

Cheney egyébként vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott, akivel a Jemenben folyó, a mérsékelt és a radikális palesztinok közötti tárgyalásokról is szó esett. Ezzel összefüggésben az alelnök hangsúlyozta: ő úgy látja, Abbász és a palesztin vezetés előfeltételeket szabott a megbékéléshez, így azt is, hogy a Hamász visszaadja a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek választania kell a radikális Hamász és az Izraellel folytatott tárgyalások között - jelentette ki hétfőn egy izraeli illetékes, a Fatah és a Hamász között született megállapodásról. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.