Kína összeesküvéssel vádolja a dalai lámát

Terrorista összesküvéssel vádolja a dalai lámát a kínai sajtó, amely szerint a tibetiek vallási vezetője összejátszik az ujgur szeparatistákkal is, és meg akarja zavarni "a világ népei által hőn várt olimpiai játékok" megrendezését.

A kommunista párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) szerint a láma erőszakmentes politikája soha sem volt igaz. "A dalai klikk úgynevezett erőszakmentessége az elejétől a végéig hazugság" - írta vasárnapi számában a lap. "El fog jönni a 2008-as olimpia, amelyet hőn várnak a világ népei. Ám a dalai láma azon mesterkedik, hogy túszul ejtse a pekingi olimpiát, és arra kényszerítse a kínai kormányt, hogy tegyen engedményeket Tibet függetlensége ügyében" - írta a párt lapja.

A vallási vezető visszautasítja a vádakat, elveti az erőszakos eszközöket, és tárgyalásokat ajánl Pekingnek Tibet valódi autonómiájáról, azaz nem a függetlenségéről.

A pekingi sajtó azzal is vádolja a lámát, hogy összejátszik a Tibettel határos Hszincsiang (Xinjiang) autonóm területen élő ujgurok szeparatista mozgalmával, amelyet Peking "kelet-turkesztáni" terrorizmusnak titulál.

Az ő rovására írják a nyugtalanság átterjedését a Tibethez közeli Kanszu (Gansu) tartományra is, ahol négy - tibetiek lakta - városban is zavargások voltak. A hivatalos hírügynökség szerint 94 ember - főleg rendőr - sebesült meg Kanszuban március 15-16-án, de azóta normalizálódik a helyzet.

A hivatalos tájékoztatás legutóbb 22-re emelte a lhászai zavargásokban elhunytak számát, míg a tibeti emigráns kormány szerint Lhászában nyolcvanan, Kanszu tartományban pedig tizenkilencen estek áldozatul az erőszaknak.

A hivatalos tájékoztatás első ízben ismerte be, hogy Szecsuán (Sichuan) Aba nevű megyéjében a rendőrök tüzet nyitottak tüntetőkre, és önvédelemből négyet megsebesítettek közülük. A megyei pártvezető szerint azonban a megye központjában "az üzleteknek már több mint a fele kinyitott, és a kormányhivatalok is működnek".

A kínai hatóságok elzárták a világ elől a zavargások sújtotta vidékeket, ezért a hivatalos sajtó híreit nem lehet ellenőrizni a helyszínen. Utazók annyit tudtak elmondani, hogy Szecsuán, Kanszu és más, Tibethez közel fekvő, vagy Tibettel tartományokban katonák járőröznek, az iskolákat, a buddhista kolostorokat szigorú ellenőrzéseknek vetik alá.

Kínai értelmiségiek párbeszédre szólítanak

Kínai értelmiségiek egy csoportja felszólította vasárnap a pekingi kormányt, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet a dalai lámával. Nyílt levélben követelték a tibetiek "erőszakos elnyomásának" beszüntetését, és intették másfelől a tibeti tüntetőket is az erőszak kerülésére. Írók, újságírók, jogászok nevei szerepelnek az interneten közzétett felhívás alatt. Néhány ismert rendszerbíráló is aláírta a nyílt levelet, köztük a gyakorlatilag házi őrizetben lévő Vang Li-hsziung (Wang Lixiong) író.

"Ha egy ország el akarja kerülni területének kettészakítását, mindenekelőtt a benne élő népcsoportok megosztottságát kell megakadályoznia. Ezért felszólítjuk hazánk vezetőit, hogy folytassanak közvetlen párbeszédet a dalai lámával" - olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók bizonyítékokat követelnek a pekingi kormánytól arra a vádra, hogy a dalai láma és az emigrációban élő tibetiek készítették elő a véres tibeti zavargásokat. Levelük szerint független szervezetnek kellene megvizsgálnia ezeket a vádakat és a tibeti helyzetet.

Szorgalmazzák Tibet megnyitását a bel- és külföldi újságírók előtt. "Csakis nyitottsággal oszlatható el a nemzetközi közösség kormányunkkal szemben táplált bizalmatlansága".

A nyílt levél szerzői bírálják az állami média "egyoldalú propagandáját". A hivatalos kínai média tudósításai csak tovább szítják a népcsoportok közti ellenségeskedést - áll az interneten közölt nyílt levélben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.