A kompenzáció politikai foglyai

Nem akarnak politikai játékszerré válni a gyerekorvosok. Szeretnék ugyan megtartani a vizitdíj-kompenzációt, de nem azért, amiért azt a politikai ellenzék kívánná.

- Politikai foglyokká váltunk - fogalmazott a vizitdíj megszüntetése utáni viták kapcsán Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Nem szeretné, ha a pártok politikai csatározásukban használnák fel a gyermekorvosokat.

- Sem mi, sem a területen dolgozó 6800 kolléga túlnyomó többsége nem akart részt venni a politikai adok-kapokban. A szervezet elnöke szerint most, amikor tűzoltás folyik, útjaik párhuzamosak az orvosi kamaráéval - amely azonban eddig nem állt ki a gyermekgyógyászatért.

A gyerekek kezelése után korábban sem kellett vizitdíjat fizetni, ezért a gyerekorvosok - hogy azonos helyzetbe kerüljenek a vizitdíjból komoly jövedelemre szert tevő kollégáikkal - kiegészítő jövedelmet kaptak, praxisonként 80-140 ezer forintot. A tárca ezt az összeget az új helyzetben nem adná, hiszen nincs mit kompenzálni.

Abban a gyerekorvosok is egyetértenek, hogy tárgyalni kell arról, miként lehet biztosítani a vizitdíj megszűnésével nehéz helyzetbe került háziorvosi praxisok működését - fogalmaz az elnök. Praxisonként mintegy havi 28 ezer forint juttatás elérésére van remény.

- 13 éve küzdünk azért, hogy a gyerekek az ország minden pontján hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz, erre 2006 óta kész programok állnak rendelkezésre, de semmi sem történik. A Magyar Orvosi Kamara sem állt ki mellettünk - mondja Huszár doktor. - Igaza van az orvosoknak és a minisztériumnak is, mi pedig lehetetlen helyzetbe sodródtunk. Nem a kamara vagy a politika hecckampánya miatt, hanem magunkért ragaszkodunk az eddigi összegekhez. Amúgy a területi gyerekellátással senki sem foglalkozik, pedig elfogadhatatlan, hogy egy szabolcsi gyermeknek szinte esélye sincs, hogy az alapellátásban gyermekorvoshoz kerüljön, míg a fővárosban egymás sarkában vannak a rendelők.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.