Harc a koviktini gázmezőért

A gázszektor legnagyobb oroszországi magáncége elleni nagyobb akció előjele lehet a British Petroleum és a Tyumenyi Olajtársaság közös vállalata (TNK-BP) egyik munkatársával szemben, ipari kémkedés vádjával indított eljárás. Az orosz ügyészség szerint Ilja Zaszlavszkij üzleti titkokat tartalmazó információkat gyűjtött a konkurens cégekről, amit a hatóság állítása szerint a TNK-BP Traiding Ltd-nél lefolytatott házkutatáson begyűjtött bizonyítékok is megerősítenek.

Az ügy pikantériája, hogy Zaszlavszkij fivére a British Council (BC) egykori orosz diákjainak klubját vezeti. A brit kulturális intézet januárban zárta be képviseleteit, miután az orosz külügyminisztérium jogszerűtlennek minősítette az intézmény működését. (A BC két napig dacolt a döntéssel szemben, végül az orosz alkalmazottakhoz ellátogató Szövetségi Biztonsági Szolgálat fellépése miatt határoztak a bezárás mellett.)

Nem kizárt, hogy a BC elleni fellépés oka ugyanaz, mint a Zaszlavszkij elleni: a koviktini olajmező eladása. Az állami többségű Gazprom ugyanis már jó ideje tárgyal a javarészt a TNK-BP birtokában lévő, Kína közelében fekvő mező megvásárlásáról. Az ügyletet decemberben kellett volna tető alá hozni, ám nem sikerült megegyezni az akár 2 ezer milliárd köbméter gázt rejtő mező áráról. A legújabb hírek szerint megegyezés áprilisban várható.

A gyanút erősíti a cégnél az is, hogy a Zaszlavszkij elleni nyomozás ürügyén a házkutatás a vállalat alapos átvizsgálására is kiterjedt.

A koviktini gázmezőért folytatott harc hasonló ahhoz, ahogyan a Gazprom Shell-t bírta rá arra, hogy adja el a Szahalin-2 olajmező többségi tulajdonát. Az orosz vállalat célja a többségi részesedés megszerzése, mivel azokhoz az orosz vezetés szerint az 1990-es években indokolatlanul előnyös feltételekkel jutottak hozzá a külföldi vállalatok. A Gazprom kisebbségi tulajdonosként azonban továbbra is együttműködne a külföldi cégekkel.

Az orosz külügyminisztérium tegnap jelezte: a TNK-BP munkatársát érintő ügy nem áll kapcsolatban Moszkva és London feszült viszonyával, az csupán „véletlen egybeesés”.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.