Tom Lantos és munkatársunk, Tamás Tibor is antirasszista díjat kapott

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjakat a Parlamentben. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által nyolc éve alapított díjat az idén tizenhatan vehették át.

Posztumusz díjat kapott Tom Lantos az Amerikai Egyesült Államok volt kongresszusi képviselje, akiről egy perces némasággal emlékeztek meg az ünnepség résztvevői. A díjátadáson köszöntötték a 85 éves Nyers Rezsőt, az 1968-as új gazdasági mechanizmus atyját, az 1989-ben megalakult MSZP első elnökét, aki 2003-ban vehette át a kitüntetést.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta több kisebbségi téma került napirendre, történt is előrelépés, de ez sok területen nem mondható el. Ezek között említette a cigánykérdést, s felszólított mindenkit, hogy határozottan lépjen fel az előítéletek, a kirekesztés, a megkülönböztetés ellen.

Radnóti Miklós díjat kapott Gálvölgyi János színművész, Gusztos Péter parlamenti képviselő (SZDSZ), az Emberjogi Bizottság tagja, György Péter esztéta, médiakritikus, Kajtárné Botár Borbála miniszteri főtanácsadó, Lazarovits Ernő, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága alelnöke, a Népszava napilap szerkesztősége, Oláh Ernő csellóművész, Pál Gizella, a MEASZ II. kerületi elnöke, Pálfi Balázs újságíró, Szász István publicista, Szenes Iván István, a MEASZ alelnöke, Tamás Tibor szerkesztő, újságíró, Tom Lantos, az USA volt kongresszusi képviselője, Tódor János újságíró, szociográfus, Vágó István televíziós műsorvezető, Várkonyi Endre újságíró.

A kitüntetéseket Hanti Vilmos és Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára adta át.

(MTI)

Eörsi István élõben válaszol az olvasóknak, balra Tamás Tibor
Eörsi István élõben válaszol az olvasóknak, balra Tamás Tibor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.