Évforduló és születésnap

Szó nélkül ment el a magyar nyilvánosság egy kerek évforduló mellett. Néhány hete volt negyven éve, hogy életbe lépett az a reformcsomag, amelyet új gazdasági mechanizmusnak hívtunk. Nem emlékeztünk meg erről, hiszen manapság divat fitymálni mindent, ami az előző világban történt. Pedig a diktatúra évtizedeiben is Magyarország volt Magyarország, és az állampárti vezetők akkor is választhattak jobb és roszszabb, az ország felemelkedését szolgáló vagy hanyatlását okozó megoldások között. Legyen Nyers Rezsőnek, az új mechanizmus "atyjának" születésnapja alkalom az elfeledett évforduló felidézésére.

Nyers Rezsőt 1962-ben, a párt VIII. kongresszusán választották meg a Központi Bizottság gazdaságpolitikai titkárává. A gazdasági reform előkészítése, az 1957-es konszolidáció során félretett reformelképzelések felélesztése lett a feladata. Nyers nem a kiábrándult kommunisták indulatával - mint a csehszlovák reformmunkát irányító Ota Sik -, hanem a szociáldemokráciából jött funkcionárius pragmatizmusával és ugyanakkor a tervgazdaság viszonyait jól ismerő szakember eltökéltségével vezette a reform előkészítését.

Ez a megközelítés kész volt az engedményekre mindenben, ami ott és akkor másodlagos volt, viszont következetesen ragaszkodott ahhoz, ami ott és akkor döntő fontosságúnak tűnt. Nyersnek sikerült ebben támaszkodnia az akkori - nagyrészt az 1953 és 1957 között indult reformvitákban iskolázódott - közgazdászok többségére. Az ötvenes évek második, illetve a hatvanas évek első felében ezek az emberek megértették, amit a más szocialista országokban működő kollégáik többsége nem: a tervutasítások megszüntetéséből, a központi anyagelosztás felszámolásából nem lehet engedni. Ez, valamint a középirányító szervek gyámságától megszabadult vállalatok nyereségérdekeltsége és a belföldi áraknak a külpiaci árakkal az egységes devizaszorzók révén történő összekapcsolása lett az alapja annak, hogy az új mechanizmusban érdemi változások mentek végbe a vállalatok és ennek alapján az egész magyar gazdaság működésében. Sok minden persze nem vagy csak kevéssé változott, a magyar közgazdászok két évtizeden át mindig - s joggal - elégedetlenek voltak a megreformált gazdaságirányítási rendszerrel, és mégis: az új mechanizmus körülményei között a magyar vállalati szektor nyitottabbá vált a világra, némi tere nyílt a magánkezdeményezésnek, s Magyarország két évtized elteltével fogadókészebb lett a rendszerváltásra, mint a többi szocialista ország. Nyers Rezsőnek és a vezetésével dolgozó közgazdászcsapatnak is köszönhetjük, hogy a rendszerváltás első évtizedében Magyarország a régió legsikeresebb országa lehetett.

Persze ők a diktatúra viszonyai között próbáltak reformot csinálni, s nem szabad országban. Minden gondolat megfogalmazásakor ügyelniük kellett arra, hogy az hogyan hangzik orosz fordításban - 1990 óta a kormányon levőknek nincsenek ilyen gondjaik. Ők egypártrendszerben éltek és működtek, s nem demokráciában, mint a maiak. Volt köztük, aki hitt az állami tulajdon melletti piacgazdaság lehetőségében, mások nem, de az utóbbiak is tudták, hogy a szovjet birodalmon belül csak az ismert kötöttségek keretei között lehetett jobb megoldásokat keresni. Az a kérdés, hogy vajon nem magántulajdonon alapuló piacgazdaság volna-e a kívánatos megoldás (ez az a kérdés, ami a lengyel Szolidaritást 1981-ben végletesen megosztotta), akkor Magyarországon nem volt napirenden, s úgy tűnt, hogy az akkori generáció életében már nem is kerülhet a napirendre.

Nyers és társai az akkori körülmények között kihozták a lehetőségekből a maximumot. Többet, mint bárki más a szovjet birodalom országaiban. Teljesítményüket, s személyesen Nyers teljesítményét ezen az alapon indokolt négy évtized elteltével elismernünk. Ez az - kihozni az adott lehetőségekből a maximumot -, amire a mai magyar politikai osztály nem képes. A mai politikai osztály, mely évszázadok után először egy független ország ügyeit intézi, s rendre a választók többségének bizalmából kerül tisztségébe, e megbízatással visszaélve rendre a jövő esélyeinek eljátszásában jeleskedik, s nem a jövő esélyeinek megteremtésében, mint ezt Nyersék tették. E kontraszt fényében értékelhetjük csak igazán Nyers Rezső teljesítményét.

A szerző közgazdász

Az MSZP, a Szabad Sajtó Alapítvány és a Táncsics Alapítvány tegnap köszöntötte a politikust
Az MSZP, a Szabad Sajtó Alapítvány és a Táncsics Alapítvány tegnap köszöntötte a politikust
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.