Szeméthegyek a váti lőtéren

Környezetvédelmi bírságot szab ki a honvédelmi tárcára a Vas megyei Vát önkormányzata, ha a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem tisztíttatja meg a tulajdonában lévő, a település területén elhelyezkedő egykori orosz gyakorlótér 400 hektáros részét több száz vagonnyi hulladéktól. Bíró József, Vát polgármestere szerint 1989 óta helyeztek el nagymennyiségű szemetet az őrizetlenül hagyott területen. A tárca szóvivője szerint helyszíni szemlén lehet megállapítani, érintette-e szennyezésben a kezelésükben lévő földdarab.

Bíró József azt mondta: a 706 lelkes település többször kérelmezte a védett természeti terület tulajdonjogát, ám nem kapta meg. Emiatt nem tudtak létrehozni a 86-os főút által kettészelt térségben a vadas- parkot, a szabadidőközpontot és az ipari parkot. A polgármester szerint a 47 millió forint éves költségvetésű váti önkormányzat kára több százmillió forintban mérhető az elmaradt iparűzési adóbevételek miatt.

Bíró József közölte: az önkormányzat nem tudta megakadályozni a hulladékok lerakását, mert erre mindig éjszaka került sor. A mentesítés költsége meghaladhatja a százmillió forintot, amit nem tudnak vállalni. Hozzátette: fejlesztési elképzeléseik megvalósítása okán továbbra is pályáznak a kezelési jog megszerzésére.

Bocskai István, a HM szóvivője úgy nyilatkozott: a volt lőtér Vát, Vasszilvágy és Szeleste települések közigazgatási területén elhelyezkedő összefüggő gyakorlótér részét képezi. Az objektum összesen 530 hektáros. A tárca a váti rész önkormányzati hasznosítását az erdőterületek erdészeti szakkezelési tevékenységére tekintettel nem támogatta. Ha a helyszíni szemlén bebizonyosodik, hogy az egykori gyakorlótéren helyezték el a szemetet, akkor a tárca intézkedik annak elszállításáról - mondta Bocskai István. Hozzátette: feljelentést tesznek környezetszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen.

Így néz ki az egykori gyakorlótér
Így néz ki az egykori gyakorlótér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.