A MÚOSZ az országos rendőrfőkapitányhoz fordult

Levélben fordult Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke Bencze József országos rendőrfőkapitányhoz, mert a rendőrség legutóbbi sajtótájékoztatóján a sajtó munkatársai nem kérdezhettek.

A MÚOSZ elnöke levelében azt írta: több újságíró fordult panasszal a szövetséghez, amiért az Országos Rendőr-Főkapitányság március 18-i sajtótájékoztatóján - ahol a március 15-i ünnepségeket követő rendzavarások során történtekről, valamint a rendőrség reagálásáról volt szó - az újságírók nem kaptak lehetőséget arra, hogy kérdezzenek.

Eötvös Pál közölte: a panasszal kapcsolatban több médium nyilvános műsorban kérte véleményét. "Minthogy pusztán másodlagos információk álltak rendelkezésemre, ezek alapján annak a véleményemnek adtam hangot, hogy ha a történtek a fentiek szerint zajlottak, úgy a rendezvény nem sajtótájékoztató volt, hanem egy közlemény sajátos formában történő kinyilvánítása, amiért teljesen felesleges az újságírókat összehívni, kvázi technikai személyzetnek tekinteni őket" - fogalmazott a MÚOSZ elnöke.

Eötvös Pál a szervezet nevében kérte Bencze Józseftől, hogy reagáljon a történtekre, illetve tegye meg az indokolt lépéseket azért, hogy az eset "pusztán rosszul sikerült kommunikációs kísérlet maradjon, s ne váljon gyakorlattá".

A MÚOSZ elnöke a levélben mindemellett arról is tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a MÚOSZ támogatólag vette tudomásul Bárándy Gergely képviselő  kezdeményezését, miszerint szülessen ötpárti megegyezés a "rendbontók és rendzavarók hatékonyabb megfékezése" érdekében.

Mint írta, a rendfenntartók és a média képviselői az utóbbi hónapokban eredményes tárgyalásokat folytattak az együttműködésről, ennek is köszönhető, hogy a legutóbbi, március 15-i konfliktusos helyzetben a rendőrség újságírókkal kapcsolatos reakcióit a média korrektnek minősítette.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy "a brutális akciók résztvevői a média egy részét rendszeresen előre figyelmeztetik, hogy rendezvényeiktől tartsák távol magukat, azokról ne tudósítsanak". Hozzátette: fenyegetésüknek eleget is tesznek, "valóságos hajtóvadászatot indítva a helyszínen dolgozó sajtómunkások ellen". A MÚOSZ elnöksége ezért az erőszakot elutasító közvélekedés kialakítását sürgető tavaly októberi állásfoglalását most - az egységes fellépés reményében -nyomatékkal megismétli - írta levelében Eötvös Pál. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.