Egyelőre a szeletelés van napirenden

A Magyar Villamos Művek (MVM) "monopolisztikus helyzetének megszüntetése" érdekében a parlamentnek még a tavaszi ülésszakban módosítania kellene a szükséges törvényeket - jelentette ki tegnap Veres János pénzügyminiszter azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az érintett állami szervezetek vezetőivel egyeztetett a kérdésben.

A találkozón jelen volt még Kákosy Csaba gazdasági miniszter, Puch László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal vezetője és Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke is.

Veres János leszögezte: szerinte a szükséges szerkezeti változtatásokhoz nincs szükség törvénymódosításra. Az átalakítások célja, hogy az MVM, illetve a "piac további szereplői" tőzsdére kerülhessenek - fűzte hozzá. Kákosy hozzátette: a jogszabályokban a jelentős piaci erejű cégekkel, illetve az áramtőzsdével kapcsolatos rendelkezéseket kellene pontosítani.

Simor András, az MNB elnöke szerint az inflációban jelentős tételt eredményezett az MVM árverésen kialakult áramtarifája. Nagy Zoltán szerint a piacon növelni kell a versenyt, a vezetékrendszert is magába foglaló rendszerirányítót le kell választani az MVM-ről, illetve a határokat átszelő áramvezetékek esetében is meg kell szüntetni az MVM befolyását. Horváth J. Ferenc a felvetéseket energiaszakmailag indokoltnak nevezte. Veres János kérdésünkre elmondta: a Paksi Atomerőmű Zrt. az elképzelések szerint megmaradna az MVM tulajdonában, az erőművekkel nemrég kötött ötéves szerződések esetleges módosításáról pedig nem tárgyaltak. (Ezek a megállapodások az MVM számára biztosítják a piac nagy részét.) A tájékoztatón egységes véleményként rajzolódott ki: a változtatásoktól nem az áramárak gyors csökkenését várják: inkább azt remélik, hogy az áramár emiatt középtávon változhat, az indokoltnál nem lesz magasabb, illetve az átszervezés középtávon áldásos hatást gyakorolhat az árakra.

Tegnap MVM-ügyben tájékoztatót tartott Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője, a MEH Fidesz-kormány alatti irányítója is. Eddigi véleményének megfelelően üdvözölte a kormányzat változtatási elképzeléseit. Az MTI tudósítása szerint úgy vélte, ezáltal a kínálat növekedése miatt csökkenhetnek az árak. Fónagy János Fidesz-képviselő azonban a napokban többször is úgy fogalmazott: nem az MVM tehető felelőssé az áramár emelkedéséért. A politikus az MVM-mel kapcsolatos kormányzati lépéseket ellenzi, amelyekkel szerinte a kabinet csupán az MVM privatizálását és a várható áramáremeléseket kívánja leplezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.