Meghalt Figula Mihály borász
Figula Mihály a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetemen szerzett diplomát 1976-ban. Ezt követően a Badacsonyvidéki Pincegazdaságnál, majd a Balatonfüred-Csopak Tája Tsz-nél dolgozott. Füreden a Meleg-hegyen családi pincészete az 1993-as évjárattal indult, 2000-től főállásban a családi pincészet vezetője. Figula Mihály első generációs borász volt. A szőlő és a bor iránti elkötelezettséget feleségének köszönheti, akinek nagyapja Balatonfüred egyik legismertebb szőlősgazdája volt. A Figula-pincészet főleg száraz fehérboraival (chardonnay, olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, tramini) szerzett hírnevet. Minden bizonnyal fia, ifj. Figula Mihály viszi tovább a családi vállalkozást, aki az elmúlt években már bekapcsolódott a borászat munkájába.
Aki visszaadta a balatoni borok becsületét
Figula Mihály volt az az ember, aki oly hosszú idő után visszaadta a balatoni borok becsületét, aki képes volt kivívni Az év borásza címet a villányi, szekszárdi, egri, tokaji vetélytársakkal szemben.
A Figula-pincészet a mai napig meghatározója a magyar fehérborpiacnak. A minden év augusztusában rendezett balatonfüredi bornapokon az ő pavilonjánál töltötték az időt a legtöbben. Mert az övé volt a legjobb balatoni bor.
Dolgos ember volt, nehéz élettel. Mert mindenkinek nehéz, mindenkinek dolgos, aki a földből él. A szellem és a képzelet gyakran bicsaklik meg a kemény talajon. A borkészítéshez szellem és képzelet kell. A legnemesebb, legkifinomultabb ízlés ütközik a föld, az éghajlat adottságaival. Szerencsés esetben egymást nemesítik. Figula Mihály a földet nemesítette. Borász ennél többet nem tehet.
Tóth Ákos