EBRD: Magyarország megtörte a konvenciót

Az elnöki utódlásról és az amerikaiak által szorgalmazott osztalékfizetésről folyó vita megkérdőjelezi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jövőjét - írta a szerdai Financial Times, amely szerint Magyarország kampányolni akar Surányi György elnökjelöléséért, szakítva a konvencióval.

A kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank francia elnöke, Jean Lemierre a nyáron távozik, és az EU-tagállamok többsége Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettest jelölte utódnak, a londoni gazdasági napilap szerint több kisebb tagállam, köztük Magyarország, Svédország és Írország tiltakozása ellenére.

A Financial Times szerint Tommaso Padoa-Schioppa olasz pénzügyminiszter, az EBRD kormányzótanácsának elnöke február 29-én levelet írt az öszszes részvényesnek, kérve, hogy március 20-ig nyújtsák be jelöléseiket. Mire azonban a levelet elküldték volna, a verseny szinte le is zárult. Az EU-pénzügyminiszterek március 4-én tanácskoztak Brüsszelben; először a 13 euróövezeti miniszter találkozott, és Mirow-t támogatta. Utána a 27 tagállam mindegyikének szakminiszterei összeültek, és kész tényekkel szembesültek, a jelenlévők szerint erőfeszítés sem történt arra, hogy a versenyt nyíltként kezeljék, és a többség Mirow-ra szavazott. A Financial Times szerint azonban Magyarország, szakítva a konvencióval, elvetette a többségi véleményt, és hitet tett amellett, hogy kampányolni fog Surányi György, a hivatalos magyar jelölt mellett.

Veres János pénzügyminiszter a londoni gazdasági napilap szerint azt mondta, hogy a kelet-európai jelölteknek nem volt esélyük, ezért nehezményezte, hogy a döntést egy szűkebb kör hozta meg az eurócsoporton belüli konzultáció során, holott az EBRD működési területe Kelet-Európa. A Financial Times szerint Mirow-nak volt a legkevesebb tapasztalata a posztkommunista gazdaságokkal kapcsolatban, de ez mit sem számított: mögötte álltak a legnagyobb támogatók.

A lap szerint vita van arról az amerikai követelésről is, hogy az EBRD most már fizessen osztalékot a részvényes országoknak. Sok kisebb részvényes ország, köztük az új EU-tagok azonban ezt sem támogatják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.