Átütő személyiségek a nyerők

Azokból a korszellemet követő - webes, környezetvédelmi, K+F - ötletekből születnek sikeres vállalkozások, amelyek gazdái nagy elkötelezettséggel, belső motivációval vágnak bele az üzletbe - a Dreher, az Életpálya Alapítvány és az ING ezt az alapelvet követve adott lehetőséget az idén is három fiatalnak vállalkozása beindításához.

Átütő személyiség, valódi belső motiváció nélkül a legjobb ötlet megvalósulása is elvetélhet - bármilyen tökéletes is a pénzügyi terv vagy a marketingstratégia.

A Dreher "A jövő fiatal vállalkozója" pályázatára közel nyolcvanan jelentkeztek; a marketing- és operatív, HR- és szervezeti, illetve a pénzügyi terv elkészítése után tízen maradtak versenyben - a zsűri tapasztalatai szerint az utóbbi okozta a legtöbb nehézséget. Az angolul megtartott prezentáció - azaz a személyes kapcsolat kialakulása - után a zsűri tagjai teljesen megváltoztatták az írott anyagok alapján korábban kialakított sorrendet. Az erős elkötelezettség, a belső motiváció meggyőző ereje aratott sikert, összhangban az innovatív tervek megvalósíthatóságával, életképességével.

A versenyben maradt ötletek - a k+f-iroda, a zöldturizmus, a kollégiumi diákok felszereléseinek biztosítására kitalált újítás, az önéletrajzi videobox szolgáltatás, a virágültető készlet, az esemény-nyilvántartó weboldal - közül végül Bagó Ákos Károly vihette el az első díjat és az ezzel járó 3,6 millió forintot, illetve a féléves szakmai tanácsadást. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari termék- és formatervező szakán végzett, jelenleg rehabilitációs mérnök szakon tanuló hallgató egyedi tervezésű, speciális írásfejlesztő tollal pályázott.

- Édesanyám gyógypedagógus, így kerültem kapcsolatba a fejlesztőpedagógiával. Magam is tollat, ceruzát használó ember vagyok, és sokszor figyeltem, hogy az emberek micsoda átfogásokkal tartják az íróeszközt, a balkezesek teljesen eltakarják az írást, maszatolnak, innen jött az ötlet - meséli.

Akkor jött rá, hogy a speciális tollnak van létjogosultsága, amikor egy másik pályázat kapcsán egy riportban kisgyerekek kezébe adták a találmányát.

- Kíváncsi voltam, vajon mit fognak mondani a kicsik, hiszen ők nagyon őszinték, de tetszett nekik. A riport után sokan érdeklődtek nálam - magánszemélyek és különböző szervezetek is -, befektetők, szponzorok azonban nem.

Bagó Ákos 2003-ban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál formatervezési minta oltalom alá is vetette az UO-tollat, ami nemcsak a ceruzafogással, írással és rajzolással ismerkedő gyermekeknek, hanem azoknak a felnőtteknek is nagy segítségére lehet, akiknek írásképessége a központi idegrendszer sérülése miatt csökkent.

- A forgalmazás beindítását vállalnám magamra és a továbbfejlesztést. Az előállítási technikák és a felhasznált anyagok terén lehet folyamatosan javítani a tollat - mondja Bagó Ákos, aki azt még nem tudja, mire lesz elég a most elnyert pénz.

- Nem félek attól, hogy az internet miatt néhány év múlva már nem lesz szükség ezekre az eszközökre. Bár már valóban szinte minden digitális körülöttünk, a toll és a ceruza - ha máshogy nem, digitális formában - mindig megmarad. A gyerekeket száz év múlva is ezekkel kezdik majd fejleszteni - véli.

A második helyezett Zsömle Krisztián a kiveszőben lévő magyar tincses kecskék tenyésztésével foglalkozna. Ehhez a Dreher által felajánlott 1,2 millió forint mellé az ING különdíját, további félmillió forintot is elnyert.

A gazdaság alapításához környékbeli felaprózott, elhanyagolt földeket vásárolna, és ezeket egyesítené.

- A területet a kecskék pár év alatt tarrá legelik, "kitakarítják". A tincses fajta ráadásul igen ellenálló, így hosszabb ideig legeltethető, a teje pedig ideális sajtkészítéshez - mondja Zsömle Krisztián, aki szerint a vegyszerek használata tévút, ezért csak biogazdálkodásban gondolkodott.

A leendő vállalkozó alkalmazottai elsősorban hátrányos helyzetű munkavállalók - enyhén értelmi fogyatékos vagy szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok - lennének. Később a falusi turizmus lehetőségeit is igyekezne kihasználni a cég: nyáron természetvédő táborok és állatterápiás foglalkozások révén ismertetné meg a gazdaságot a fiatalokkal.

Hihetetlen szívósságot láttunk mögötte, megpróbálta feltérképezni a piacot, elment potenciális vásárlókhoz, boltokba. Az ötlet hosszú távon, a természet megóvásával teremt értéket - indokolta döntését a zsűri.

Czéh-Tóth Márk, a Pécsi Tudományegyetem végzős jogászhallgatója vadászutak szervezésével és közvetítésével foglalkozó utazási irodát álmodott meg.

- Magyarországon ez viszonylag drága hobbi, ugyanakkor van rá fizetőképes kereslet. Mindössze egy-két, erre a területre specializálódott társaság működik, de ők sem kínálnak utakat a világ minden kontinensére - mondja az ötletgazda, aki eddig az első díjhoz járó összeggel számolt, ezért most át kell gondolnia stratégiáját.

- Több saját forrást kell hozzátennem a megvalósításhoz, illetve a hiteligény kicsit nagyobb lesz. A vállalkozás elindításához mintegy hatmillió forint kezdőtőkére van szükségem - teszi hozzá Czéh-Tóth Márk. Szerinte eddig is bárkinek meg lett volna a lehetősége, hogy egy ilyen speciális igényeket kielégítő irodát nyisson, mégsem tette, ezért valószínűleg nem happolják el előle az ötletet.

- Az persze benne van a pakliban, hogy valamelyik utazási iroda ráfekszik erre a területre, különösen, ha beállítok hozzájuk, hogy partnert keresek - véli. A hat hónapos tanácsadás, amit a második és harmadik helyezett is megkap, arra lesz elég, hogy Czéh-Tóth Márk összegyűjtse az ajánlatokat, és 2009-ben már utakat kínálhasson.

- Fél évnél hosszabb idő kell a beindításhoz, ezért nem is érné meg most belevágni. A vadászati idény ugyanis február végétől, március elejétől október végéig tart - ha most kezdenénk a szervezést, a holtszezonra lenne kész minden, és fölöslegesen állna benne a pénzem - teszi hozzá.

- A zsűri a döntése során engedett a kor szellemének: szeresd az innovációt. Ezek a fiatalok nem az üzletbe szerelmesek, hanem saját ötletükbe - mondta a díjátadón Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Sínen a korábbi győztesek

A Dreher tavalyi díjazottjai közül a házi biogáz-áramfejlesztőt tervező Kiss Péternek már külföldről is vannak megrendelései, a motorosokat utaztató iroda pedig tavasztól indítja útjait.

- A Páczi Csaba és Dénes Kálmán által kiötlött fly and ride szolgáltatásnak már létezik a honlapja. Az elmúlt hónapokat azzal töltötték, hogy vendéglátóhelyeket, szállásokat kerestek fel szerte az országban, és bejárták az útvonalakat. Már lehet jelentkezni itthoni és külföldi programjaikra is - tudtuk meg Agócs Mónikától, a Dreher vállalati kapcsolatok vezetőjétől.

A mozgó húsbolt ötletével befutó Velner Veritának számtalan engedélyre van szüksége, "hősiesen küzd a szabályozásokkal".

- A hatóságok egyelőre nem tudják, melyik kategóriába illeszszék ezt a szolgáltatást. Élelmiszerről, húsáruról van szó, aminek kezelésére számtalan előírás vonatkozik. Meg kell találni azt a formát, amiben ez így, mozgó egységként működhet, hiszen igény lenne rá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.