Egy év alatt megfordult velük a világ

Huszonegy fiatalember szerzett támogatással piacképes szakmát nemrégiben Szombathelyen: tizenhat munkanélküli hegesztőnek tanult, öt mozgássérültből kiadványszerkesztő lett. Valamennyien el tudtak helyezkedni. A tanulás idején a minimálbér mellett utazási- és étkezésiköltség-térítést is kaptak.

A történet 2000-ben azzal kezdődött, hogy egy uniós pályázaton 69 millió forintot nyert a főként hajléktalanellátással és szociális szolgáltatással foglalkozó Savaria-Rehab-Team Kiemelkedően Közhasznú Társaság. A szombathelyi nonprofit szervezet vezetői munkanélkülieket akartak hiányszakmára - hegesztőnek és kiadványszerkesztőnek - kitaníttatni. A programhoz egymillió forint saját erőt tettek hozzá.

A Celldömölk környéki Mersevátról a vasi megyeszékhelyre bejáró Pintér Tamás egy év alatt szerezte meg a hegesztési ismereteket és gyakorlatot a regionális képző és munkaerő-fejlesztő központban. Azóta több társával a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-nél dolgozik két műszakban. Kamionok futóműveit hegesztik.

Mint mondja, 2005-ben munkanélküliként kapott lehetőséget az átképzésre, amit azért is nagy örömmel vett, mert addig betanított munkásként dolgozott. Kezdő hegesztőként, 28 évesen több mint százezer forint a nettó keresete.

De miként lehet szakmát adni az érettségivel ugyan rendelkező, de szakképzetlen fogyatékkal élő embereknek? A kiadványszerkesztés még mindig keresett, ezért olyanokat tanítottak erre, akik fogyatékosságuk okán már a poklot is megjárták - közölte a rehabilitációs szervezet helyettes vezetője.

Balassa Imre elmondta: a pályázati pénzből kiadványszerkesztő részleget is ki tudtak alakítani, így munkahelyeket is teremtettek. A társaságnak szociális szolgáltatóként hajléktalan-, közcélú és közhasznú foglalkoztatóként már volt varrodája, asztalosüzeme, szövödéje, karbantartó csapata. Miért ne lehetne kiadványszerkesztő részlege is?

Utóbbiban dolgozik mozgássérültként a kőszegi Bali Boglárka és a balogunyomi Orbánné Kálmán Mónika. - Mindig olyanok közt éltem, akik segítettek, szerettek, mondja Boglárka. A munkához tulajdonképpen tavaly kapott új ötletet, amikor egy általános iskolásoknak szervezett rajzpályázat után meglátta, hogy a gyerekek miként képzelik el a hátrányos helyzetűek segítését. Később, már kiadványszerkesztőként azokból a rajzokból készítettek egy kis könyvet.

Mint kiderült, Mónikának a 13 hónapos tanfolyam alatt a legnagyobb biztatást és lelki erőt szakmai oktatója, Papp Zsolt adta, aki érthetően és élvezetesen magyarázta a tananyagot, és egyenrangú félként kezelte a nehéz körülmények közt élő tanítványait.

Az újdonsült kiadványszerkesztőknek már csak az a kívánságuk, minél több munkájuk legyen a maguk és a szociális foglalkoztató hasznára. Ebben a helyi vállalkozók és az önkormányzat megrendelésekkel segíthet.

Bali Boglárka
Bali Boglárka
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.