Freedom House: Kína erőszakos, elnyomó hatalom

A Freedom House amerikai jogvédő szervezet azt hangoztatta, hogy Kína erőszakosan lépett fel Tibetben és széles körű elnyomást alkalmaz. A jogvédő csoport rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a pekingi kormány erőszakos úton törte le a tibeti tiltakozásokat, majd lezárta az információs csatornákat a térségben. A Freedom House sürgette George Bush amerikai elnököt: határozott hangon ítélje el a kínai módszereket.

A jogvédők szerint a tibeti tüntetések elleni erőszakos fellépés része annak a nagyobb, állandósult elnyomásnak, amely Pekinget jellemzi az olimpiai játékok közeledtével.

A Freedom House szerint a március 10-én kezdődött zavargásokkal szemben alkalmazott erőszaknak 80 halálos áldozata van Tibetben. Peking azóta teljes hírzárlatot rendelt el: megtagadja a beutazási engedélyt és kiutasítja a külföldi újságírókat. A hatóságok közben házról házra járva kutatják fel és állítják elő azokat a tibetieket, akik feltehetően részt vettek a tiltakozó akciókban.

A tibeti tüntetésekre adott kínai reagálás a pekingi kormány régóta tartó folyamatos kulturális elnyomására emlékeztet, amely felerősödik az olimpia közeledtével - mondta Jennifer Windsor, a Freedom House igazgatója.

A jogvédő szervezet szerint Bush elnöknek erélyesen el kell ítélnie a kínai kormányt és egyértelműen ki kell állnia a szabadság és az emberi jogok mellett.

A Freedom House jelentése szerint Kína Tibetben elnyomja a politikai és állampolgári jogokat, különösen a vallás szabadságát. Bár néhány felekezet vallásgyakorlása engedélyezett, minden olyan tevékenységet tiltanak, amely a politikai másként gondolkodás vagy a tibeti függetlenségi törekvések közege lehet.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.