A gyerekorvosok kompenzációját osztják szét

A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogják szétosztani az összes háziorvosi praxis között. Arról, hogy ez milyen elvek szerint történjen, még folynak a tárgyalások - mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A Fidesz szerint elfogadhatatlan és felháborító, hogy a miniszter "a gyermekorvosi ellátást fenyegeti".

"Jelenleg szabad forrás mindösszesen annyi áll rendelkezésünkre, amit a házi gyermekorvosok kompenzációjára fordítottunk. Ez havi szinten 280 millió forint" - fogalmazott Horváth Ágnes. Ez arra elegendő, hogy a praxisok működtetése ne legyen veszélyben - tette hozzá szaktárca vezetője. Ez a szétosztandó kompenzáció csak a negyede annak, amit a vizitdíj-bevétel jelentett havi szinten az alapellátó orvosoknak - mondta Horváth Ágnes.

A tárcavezető újságírók előtt elmondta: az ellenzék által kezdeményezett népszavazás nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, hiszen nőni fog az orvos-beteg találkozások száma. Az ebből adódó kiadást az év végéig 20 milliárd forintra becsülte a tárcavezető. Hozzátette: a szakmai szervezetekkel konzultálni fog annak érdekében, hogy megoldást találjanak a finanszírozás javítására. Az elképzelések szerint a forrásnövelést összekötnék egyfajta teljesítmény-rendszerrel.

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján az elhangzottakra reagálva kijelentette: felkérik Horváth Ágnest, hogy ne fenyegesse a háziorvosokat, a gyermekorvosi ellátást, "ne zsarolja az anyákat gyerekeikkel". Szerinte egy egészségügyi miniszternek, különösen, ha nő, szolidárisnak és empatikusnak kellene lennie a választópolgárokkal, "így tragikus, hogy Horváth Ágnes a gyermekorvosokat és rajtuk keresztül a gyerekeket fenyegeti meg". Még az európai maffia világában sem fenyegetik meg gyerekeket - jegyezte meg Pesti Imre.

A Fidesz úgy látja, a miniszter elfogadhatatlan kettős mércét alkalmaz a kimaradó bevételek pótlása kapcsán. Kifejtette: amikor a Fidesz forrást keres a háziorvosi rendszer számára, akkor a minisztérium azt mondja, költségvetésből ez nem megoldható, most viszont Horváth Ágnes egy költségvetési tétel elvonásáról beszél.Az ellenzéki képviselő szerint eddig 120 milliárdot vontak ki az egészségügyből, de ha hozzáveszik a járulékok és az energiaárak emelkedését, akkor ez az összeg a 160-170 milliárd forintot is eléri. Ez tízszerese annak, amit most a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesése miatt vissza kellene tenni - mondta Pesti Imre. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly 60 milliárdos többlettel zárt az egészségügyi kassza, idén januárban és februárban 15,6 milliárdos szufficit termelődött, tehát - vonta le a következtetést - van a pénz, a források pótlása nem jelentene gondot. (MTI)

Horváth Ágnes
Horváth Ágnes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.