Koszovó miatt magyarverések lehetnek a Vajdaságban

Magyar-szerb incidensek lehetőségét vetette fel egy vajdasági radikális szerb képviselő arra az esetre, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét, s ez ellen élesen felemelte szavát a tartományi parlament magyar képviselőcsoportja.

Milorad Markovic, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hétfőn sajtóértekezleten közölte, hogy amennyiben Budapest elismeri Koszovó függetlenségét, incidensek robbanhatnak ki a magyarok lakta vajdasági településeken. Mindezt megbízható, "belbiztonsági és titkosszolgálati" információkra hivatkozva jelentette ki, már előre a pontosabban meg nem határozott "hatalmat" téve felelőssé érte.

Egeresi Sándor, a vajdasági parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőcsoportjának tagja ezek után az újvidéki törvényhozás keddi ülésén napirend előtti felszólalásban követelte, hogy a ház biztonsági bizottsága sürgősen üljön össze, s fogadjon el állásfoglalást a nyilatkozattal kapcsolatban. Ugyanezt kezdeményezte országos szinten is, hasonló állásfoglalást kérve a szerbiai parlament illetékes bizottságától. Az ugyanis, amit Milorad Markovic mondott, fontosabb annál, semhogy könnyedén el lehessen siklani fölötte - mondta  Egeresi Sándor, aki szerint nyugtalanítóan vetődik fel a kérdés: honnan vannak a tartományi parlamenti szerb radikális vezérnek biztonsági szervektől származó információi?

A szerb politikus kijelentéseinek célja a félelemkeltés, és nemcsak a magyar, hanem más nemzeti kisebbségeken belül is. Ráadásul a Milorad Markovicéhoz hasonló nyilatkozatok következménye az, hogy a Vajdaságban kétségtelenül meglévő szélsőséges, a nemzetiségek közötti béke megbontására törekvő szervezetek felbátorodnak, úgy érzik, lovat adtak alájuk - mondta a 120 tagú vajdasági törvényhozás 11 magyar tagja képviseletében Egeresi Sándor.

A VMSZ számára a békés együttélés fenntartása a legfontosabb. A vajdasági magyarság alkotmány- és törvénytisztelő. Hiába anyaország számára Magyarország, megengedhetetlen manipuláció összekeverni egy EU-tag - jelen esetben Magyarország - külpolitikáját a vajdasági magyarok magatartásával, s Budapest lépéseiért a délvidéki magyarokat büntetni - nyilatkozta a vajdasági magyar politikai vezető.

Elképzelhető, hogy lesznek magyarverések a Vajdaságban azt követően, hogy a magyar kormány szerdán elismeri független államként a Szerbiától elszakadt Koszovót - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden Budapesten, kifejezve egyúttal reményét, hogy ez nem történik meg. Lehetnek kilengések, minden szélsőséges elem felett senkinek nincs hatalma és ellenőrzési lehetősége. Elképzelhető, hogy lesznek magyarverések, de azt remélem, hogy ez nem történik meg. Azt látom, hogy a rendőrség hatékonyan végzi a munkáját - mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke elmondta: mindent megtett annak érdekében, hogy minimális legyen a veszély, egyeztetett a szerbiai pártokkal, a kormánnyal és a rendőrséggel. A vajdasági magyarok folyamatos kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal is - tette hozzá. A koszovói elismerés egyúttal azt is jelenti Magyarország számára, hogy kötelezettséget vállal a negatív következmények kivédésére is NATO- és EU-tagországként - tette hozzá.

Tomislav Bogunovic, a vajdasági parlament biztonsági bizottságának elnöke közölte, hogy a VMSZ követelését sürgősségi eljárás keretében, nagy valószínűséggel már a jövő hét elején megtárgyalják, s döntenek felőle.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.