Bayer Mihály lett a Nabucco-nagykövet

A miniszterelnök Bayer Mihály moldovai nagykövetet kérte fel Nabucco-nagykövetnek - értesült az MTI kedden kormányzati körökből. A kormányszóvivő ezt megerősítette, valamint azt  is, hogy a nagykövetet márciusi 31-vel rendelik haza Kisinyovból (Chisinau), és április 8-ára tervezik parlamenti bizottsági meghallgatását.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a nagykövet feladata lesz többek közt a Nabuccoval kapcsolatos magyar elgondolások, javaslatok promóciója, a magyar álláspont képviselete nemzetközi kormányzati és üzleti-gazdasági, tudományos-politikai fórumokon, de foglalkozik majd a vezeték működéséhez szükséges források feltárásával is. A kormányszóvivő hozzátette: a Nabucco-nagykövet összegyűjti, egybeveti, és elemzi a külképviseleti rendszeren keresztül és más nemzetközi csatornákon beérkező, feladatkörét érintő információkat.

Tájékoztatása szerint munkájához tartozik a kapcsolattartás az érintett kormányzati szervekkel, külképviseletekkel, cégekkel, szakmai szervezetekkel. A nagykövet állandó résztevője a projekttel kapcsolatos hazai egyeztető fórumoknak - jelezte.

Daróczi Dávid kitért arra, hogy Bayer Mihály feladata lesz a kapcsolattartás a partnerországok, a potenciális forrás-országok és az Egyesült Államok illetékes szerveivel, valamint az Európai Bizottság Nabucco-beruházásért felelős koordinátorával. A Nabucco-projekt támogatása érdekében létrehozandó kormányközi szerződés előkészítésének, aláírásának és jóváhagyásának koordinálása is hozzá tartozik - mondta. Beszámolt arról, hogy a nagykövet rendszeresen tájékoztatja az Országgyűlés bizottságait a projekt állásáról.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a Nabucco-nagykövet tevékenysége nem érinti a projekttel összefüggő hazai döntés-előkészítéssel és kormányzati koordinációval kapcsolatos feladatokat ellátó gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatáskörét. Bayer Mihály munkája során együttműködik és folyamatosan egyeztet a gazdasági tárcával, a Miniszterelnöki Hivatallal, valamint a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság magyar tagozata elnökével.

Gyurcsány Ferenc moszkvai útja során jelentették be, hogy a kormányfő Nabucco-ügyi utazó nagykövetet nevez ki. Daróczi Dávid kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin február 28-i tárgyalása után az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök jelezte orosz elnöknek, hogy miután a Déli Áramlatról sikerült megállapodniuk, Magyarország több energiát fordít a Nabucco-projektre. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.