Éjfélkor elbontják a Kossuth téri kordont

Kedd éjféltől a Kossuth téri kordont elbontjuk, további biztosítási intézkedésre a kockázatok elemzése alapján kerül sor - jelentette be Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, "legközelebb kordonozás akkor lesz, ha olyan kockázati tényező merül fel, ami ezt indokolja".

Ez nem azt jelenti, hogy a Kossuth tér őrizetlen marad - hívta fel a figyelmet, megjegyezve: "nagyon jelentős" előrelépés történt a technikai eszközök fejlesztésében, és megfelelő élőerővel biztosítják a Kossuth tér és a Parlament védelmét, az ott dolgozó parlamenti képviselők biztonságát.

A főkapitánytól a tájékoztató után nem lehetett kérdezni.

A rendőrség a március 15-i ünnepségek előtt kordonozta körbe a Kossuth teret fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva.

Jogszerűtlenül nem viselt azonosítót a nyilatkozó rendőr

A József körúton azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a március 15-én történtekkel kapcsolatban két soron kívüli vizsgálatot rendelt el még vasárnap reggel.

A József körúti rendőri művelet során azonosító nélkül nyilatkozó rendőrrel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a rendőr a Budapesti rendőr-főkapitányság Akció osztályának civil ruhás nyomozója. A rendőrnek az országos főkapitányi intézkedés értelmében a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét, ezt azonban nem tette meg.

Esetében soron kívüli fegyelmi eljárást rendelt el a főkapitány és - mint mondta - fegyelmi büntetésben fogja részesíteni.

Tóth Gábor elmondta azt is, hogy a buszban pihenő, alvó rendőrök ügyében megtartott vizsgálat megállapította: a négy rendőr szombaton 15 és 16 óra között, a parancsnokuk által elrendelt pihenőidejét töltötte.

Mint mondta, a rendőrök március 15-én hajnali 5 órától 16-án 1 óráig, 20 órán keresztül voltak beosztva, a szolgálati szabályzat alapján 120 perc pihenőidő jár nekik ennyi szolgálat után. Ezt a rendőrök parancsnoka két biztosítás között - a Március 15-i téri ünnepség és a Fidesz rendezvénye között - adta ki.

Tóth Gábor elmondta: sem a pihenő rendőrök, sem a Hír TV munkatársait igazoltató rendőrök sem térben, sem időben nem tudtak volna intézkedni a főpolgármester által elhelyezett koszorút felrúgó személlyel szemben, mert ezek később történtek.

Hozzátette: a főpolgármester által elhelyezett koszorút felrúgó férfit egyébként igazoltatták és vele szemben szabálysértési eljárás indult.

 

(forrás: MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.