Lóvá tett Berki

Noha a versenyszámok zömében szigorú kvótarendszer garantálja, hogy a legjobbak versengjenek az olimpián, a NOB meghívásos rendszere mégsem zárja ki "ürgék" föllépését. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tegnapi hír, amely szerint a sportág férfi szakágának egyetlen pekingi szabadkártyáját az a jemeni illetőségű Nasvan al-Harazi kapta, aki a múlt évi, stuttgarti világbajnokságon a 176. helyet szerezte meg a 253 tagú mezőnyben.

(A nőknél a magáról szintén keveset hallató vietnami Thuong Di Thi Ngant érte a megtiszteltetés a 214 fellépő között abszolvált 110. pozíciójával.) A magunk részéről, persze, nagy jelentőséget nem tulajdonítanánk a sajátos választásnak, ha al-Harazi nem a múlt évi vb-n lovon ezüstérmes Berki Krisztiánt üti el a kínai seregszemlétől; de bizony őt ütötte el. Ráadásul a pályázók körét további két vb-második, a holland Yuri van Gelder (gyűrű) és a szlovén Aljaz Pegan (nyújtó) alkotta...

Ennek kapcsán utánanéztünk, ki és milyen módon ítéli oda a "zöldkártyát". Úgy tudjuk, háromtagú testület határoz az utazó személyéről; a grémiumban a sportág nemzetközi szövetsége (FIG), a NOB, és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete (ANOC) egy-egy delegáltja kap helyet. S bár ezek az illetékesek tisztában vannak azzal, kicsoda is az a Berki vagy Pegan, az egyetlen szabadkártyáról nem feltétlenül sportszakmai szempontok alapján hozzák meg a döntést, hanem azt szem előtt tartva, hogy az olimpia globális vetélkedő, amelynek kapcsán a "minél több földrész, minél több versenyző" elv jegyében mintegy bátorítani kell az e tekintetben kisebb nemzetek versenyzőit. Láttunk is már ilyenre példát. Hogy messzire ne menjünk, Sydneyben (2000) Eric Moussambani karrierállomása csúcspontjának lehettünk tanúi, amint az Egyenlítő-Guineából odautaztatott férfi - nyolc hónapos úszástudással - csaknem vízbe fulladt a 100 méter gyors előfutamában; 1:52,72 perces eredménye az 1896-os, első újkori játékokon sem lett volna elég semmire. Egyébként Berki "felvételéért" - információnk szerint - Schmitt Pál MOB-elnöktől kezdve Aján Tamás NOB-tagig bezárólag a komplett magyar sportdiplomácia megmozdult; a jelekből ítélve a jemeni lobbi erősebb lehetett.

Jellemző a kétségkívül eltérő kvalifikációs szisztémára, hogy a magyar torna két pekingi részvevője, Gál Róbert és Böczögő Dorina (egyaránt egyéni összetett) más és más módon lehet ott az olimpián. Az 2004-es játékokon 6., vb-bronzérmes és Európa-bajnok Gál Stuttgartban úgy szerezte meg a rajtjogot, hogy a talajdöntőt a brazil Hypolito nyerte, így a magyar tornász szimplán előrébb lépett az indulási rangsorban; Böczögőnek ehhez elég volt a németországi megméretés egyéni selejtezőjének 51. helye, míg az Európa-bajnok Berkinek az sem, mivel bravúrosan "csak" vb-ezüstöt szerzett a kínai Hsziao Csin mögött.

És akkor majd kíváncsian figyeljük ezt az al-Harazit.

Berki Krisztián. Ott van a szeren
Berki: két kápa közt a pad alá
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.