Bush európai rakétapajzzsal búcsúzik?

Bár saját bevallásuk szerint nem számítanak áttörésre, mégis váratlan gyorsasággal Moszkvába utazott ma az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter.

Condoleezza Rice és Robert Gates hétfőn "mindkét orosz elnökkel" is találkozott: a májusig hivatalban lévő - azután pedig a kormányfői székbe átülő - Vlagyimir Putyinnal, és az ő támogatása mellett a hónap elején választást nyert utódjával, Dmitrij Medvegyevvel. A tárgyalás kedden folytatódik, a két amerikai diplomata orosz kollégáival - Szergej Lavrovval és Anatolij Szergyukovval - találkozik, éppúgy, ahogy fél évvel ezelőtt, amikor a Moszkva által ellenzett, Cseh- és Lengyelországba tervezett amerikai rakétaelhárító-rendszerről szóló megbeszélés érdemi eredmény nélkül zárult.

- Most könnyebb velem tárgyalni, el van törve a kezem - viccelődött Gates Medvegyevvel. A kijelentést az orosz sajtó a megegyezés szándékaként értelmezte, jóllehet, a védelmi miniszter az út előtt elmondta: a javaslatait az amerikai fél már előadta, most Moszkván a sor. Ugyanakkor a decemberi javaslatokat - amelyek szerint a rakétaelhárító objektumokra időszakosan jöhetnének orosz katonai szakemberek - a Kreml kevesellte, arra hivatkozva, hogy Gates szóbeli ígérete korábban állandó orosz megfigyelőcsoport működéséről szólt.
A vizit célja tehát nem annyira a megállapodás, mint a Medvegyevvel való megismerkedés. Ennek megfelelően Rice gratulált az új elnöknek, majd a jó kapcsolatok folytatásának fontosságáról szólt. Medvegyev ezt viszonozta, elmondva, hogy számos kérdésben komoly nézeteltérések vannak, ám megvan a szándék a közös nevező megkeresésére. Putyin hasonló szellemben nyilatkozott a következő találkozón.

A hivatalosan iráni rakétákkal szemben védelmet nyújtó, Moszkva szerint azonban Oroszország ellenőrzését célzó objektum kapcsán nyilvánosan nem esett szó arról, hogy Washington februárban titkos tárgyalásokat kezdett Törökországgal is egy hasonló állomás telepítéséről, noha a lépés lényegében azt jelenti, hogy az amerikai fél elutasítja a Moszkva által korábban felvetett megoldást, amely szerint a közép-európai projekt helyett az orosz irányítás alatt álló, azerbajdzsáni Gabalában lévő radarállomás közös működtetésével lehetne ellenőrizni Iránt. Hogy Moszkva szóvá teszi-e a törökországi tárgyalásokat, az a keddi tárgyalások eredményétől függ.

Moszkva

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.