Greenspan: a háború óta a legszorítóbb pénzügyi válság

Az utókor valószínűleg a II. világháború utáni időszak legszorítóbb amerikai pénzügyi válságának fogja tartani a jelenlegit, amelynek sok áldozata lesz, írta Londonban megjelent elemzésében Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve előző elnöke, aki szerint ugyanakkor a szabályozói reformoknak nem szabad korlátozniuk a versenyt és a piaci rugalmasságot.

Greenspan a Financial Timesnak írt cikkében úgy vélekedett: a válság különösen keményen érinti a ma használt pénzügyi kockázatértékelési rendszert, amelynek számos eleme nem állta ki a nyomáspróbát.

Kérdések merülnek fel "a matematikailag elegáns" gazdasági előrejelző modellekkel kapcsolatban, amelyek ismét alkalmatlannak bizonyultak a pénzügyi válság vagy éppen a recesszió megjóslására.

Arra az önmaga által feltett kérdésre, hogy a folyamatok miképp alakulhattak ennyire rosszul, Greenspan azt a választ adja: az alapvető gond az, hogy mind a kockázati, mind az ökonometriai modellek - legyenek bármennyire összetettek - még túl egyszerűek ahhoz, hogy átfoghassák a világgazdaságot irányító változók teljességét.

A Federal Reserve volt vezetője szerint az igen fejlett statisztikai modellekre épülő kockázatkezelés ilyen gyenge szereplésének leghitelesebb magyarázata az, hogy a becslésekhez "az eufória és a rettegés időszakaiból" egyaránt használnak alapadatokat, márpedig ezek dinamikáiban fontos különbségek vannak.

A hitel- és üzleti ciklusok félelem hajtotta visszaesési szakaszai a történelem tanúsága szerint sokkal rövidebbek és sokkal nagyobb hirtelenséggel kezdődnek, mint a bővülési szakaszok, ez utóbbiakat ugyanis a lassan, de halmozódóan felépülő eufória vezérli.

Az amerikai gazdaság az elmúlt fél évszázadnak alig a hetedét töltötte visszaeséssel. A kockázatkezelésnek azonban éppen erre az egyhetednyi időre kell a legjobban felkészülnie, áll Greenspan elemzésében.

A Fed volt vezetője szerint a fellendülési szakaszokban rendre tapasztalható furcsa piaci viselkedések oka az esetek zömében nem az, hogy a piaci szereplők nincsenek tudatában az adott esetben súlyos mértékben alulárazott kockázatoknak, hanem az - és ez az egyik nehezen megoldható probléma -, hogy a cégek attól tartanak: ha nem csatlakoznak az eufóriához, visszaszerezhetetlen piaci részesedéseket veszítenek.

Greenspan szerint nem lehet remélni, hogy a jövőbeni válságok jellemzői bármilyen biztonsággal előreláthatók lesznek. Ezért fontos, sőt döntő jelentőségű, hogy bármely piacszerkezeti és szabályozói reform és kiigazítás ne a piaci rugalmasság és a nyílt verseny kárára történjék, mert ezek a legmegbízhatóbb, leghatékonyabb védőeszközök a halmozódó gazdasági csődök ellen.

Hozzátette azonban: reméli, hogy nem lesz az áldozatok között a kockázatviselő felek önfelügyelete és általánosságban véve a pénzügyi önszabályozás mint a globális pénzügyi rendszer alapvető kiegyensúlyozó mechanizmusa.

A Fed volt elnöke szerint a bankrendszer tőkemegfelelési előírásait, amelyek az elmúlt két évtizedben alakultak ki, a legutóbbi tapasztalatok ismeretében "alaposan át fogják szabni ... a magánbefektetők máris nagyobb tőkefedezeteket és kockázatterítést követelnek".

Greenspan szerint biztosra vehető például, hogy a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) égisze alatt dolgozó bölcsek módosítani fogják a nemrég formába öntött Bázel-II. nemzetközi tőkemegfelelési szabályozási egyezményt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.