"Judit, hogy megfiatalodtál!"

Tisztújítástól fejhullásig - személyi következményei is lehetnek az SZDSZ belső vizsgálatának, amely a tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésen szavazó álküldöttek ügyét volt hivatott feltárni. Kóka János szerint bebizonyosodott, hogy nem neki szervezték a szavazatokat Borsodban. Fodorék elfogultnak tartják a jelentést.

Bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk: rám senki sem szervezett szavazatokat Borsod-Abaúj-Zempén megyében - nyilatkozta lapunknak Kóka János, az SZDSZ elnöke azt követően, hogy lezárult a tavalyi pártelnökválasztáson történt "szabálytalanságok" belső vizsgálata.

Információink szerint a vizsgálati jelentést péntek esti rendkívüli ülésén tárgyaló szabad demokrata ügyvivői testület válságtanácskozássá "fajult". A vizsgálat több forrásunk szerint azt tárta fel, hogy a Fodor Gábor pártelnökségét támogató T. Asztalos Ildikó, Borsod megyei elnök toborozhatta az álküldötteket a tavalyi tisztújításra. (Péntek óta Fodort nem tudtuk elérni, T. Asztalost igen, de külföldön. Ígéretet tett, ha hazatér, reagál a történtekre.) A stop.hu információja szerint az álküldöttek azt állították a vizsgálat során: T. Asztalos tette lehetővé számukra, hogy meg nem jelentek helyett szavazzanak. Úgy tudjuk, a Fodor-tábor a pénteki tanácskozáson további, "elfogulatlan" vizsgálatot sürgetett, és Fodor bejelentette, hogy ha lesz tisztújítás, újból ringbe száll Kókával szemben.

A péntek esti ügyvivői testületi ülés hangulatáról egyik forrásunk úgy nyilatkozott: talán

Tóthék

A borsodi liberális pártszervezetet korábban Tóth István, jelenleg felesége, T. Asztalos Ildikó vezeti. A Tóth házaspár befolyását sokan próbálták már megtörni, "hosszú évek óta sikertelenül". Voltak demokratikus és kevéssé demokratikus kísérletek, türelmes és kevéssé türelmes szereplők részéről. Utóbbiakat rendre a párt etikai bizottsága rakta helyre. Ez történt 2003-ban is, amikor is több alapító tagot kizártak a pártból (akik azóta is küzdenek Tóthék ellen). Az incidens miatt rendkívüli tisztújítást kellett összehívni a megyében, ekkor vonult a háttérbe Tóth István, és került előtérbe felesége. T. Asztalos Ildikó hatalmát is többen próbálták kikezdeni, köztük Köteles Péter is, aki 2003-ban bukkant fel az SZDSZ-ben. A 2007-es elnökválasztáson Köteles Kóka oldalán szállt be a kampánya, s a "jövő követének" gyorsan megromlott a kapcsolata a Tóth házaspárral. Köteles Péter a miskolci, illetve a megyei pártszervezet elnökségéért is ringbe szállt, de a tömeges beléptetések ellenére sem tudta kiütni a nyeregből T. Asztalost, mint ahogy T. Asztaloséknak sem sikerült az "új liberálisokat" távol tartani a párttól. Végül T. Asztalos Ildikó visszahívta Kötelest az önkormányzat városüzemeltetési bizottságából, melynek külsős tagja volt - Köteles maga is azt nyilatkozta a Boonnak: részben emiatt fordult az elnökválasztási anomáliákkal a sajtóhoz, részben pedig bizonyos beváltatlan ígéretek miatt - sértettségből. Kóka János cáfolta, hogy bármit is ígért volna Kötelesnek. (Ny. M.)
még soha nem volt ilyen éles a Kóka, illetve Fodor Gábor elnökségét támogatók közötti ellentét. A vita nem is zárult le péntek este, ezért nem hozták nyilvánosságra aznap a vizsgálati jelentést. (Ennek során hivatalosan formai okokra hivatkoztak.) Forrásunk szerint nem volt meglepő Jüttner Csaba vizsgálóbizottsági elnök szűkszavúsága sem. Péntek esti, a vizsgálat eredményéről tartott sajtótájékoztatóján annak közlésére szorítkozott ugyanis, hogy a harminc Borsod megyei SZDSZ-küldött közül négyen valóban nem vettek részt a 2007. márciusi, kétnapos küldöttgyűlésen (ezt mindannyian megerősítették), de nevük mellett mégis szerepel aláírás a bíróságnak leadott regisztrációs íven. Nyilván másé. Ám arra vonatkozó információt Jüttner szerint nem találtak, hogy ki szervezte az álküldötteket, szavaztak-e, s ha igen, kire. A háromfős vizsgálóbizottság ennélfogva abban a kérdésben sem foglalt állást, hogy a "szabálytalanságok", ahogy Jüttner nevezte az okirat-hamisítást, befolyásolták-e az elnökválasztás eredményét. Jüttner sajtótájékoztatóján az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

 

Úgy tudjuk, a vizsgálat szerint a fodorista Borsod megyei elnök, T. Asztalos Ildikó (aki a kampányban Kókával egy asztalhoz is vonakodott leülni) Fodor melletti elkötelezettségét a tanúk beszámolói is alátámasztották. Az ügyvivői testület péntek esti közleményének megfogalmazása szerint ugyanez így hangzik: "A vizsgálat megállapította, hogy nem bizonyult valósnak az a tényállítás, mely szerint T. Asztalos Ildikó vagy bárki más bármely küldöttet arra biztatott volna, hogy szavazzon Kóka Jánosra".

Az igazság elvileg csak a "tanúvallomások" összevetéséből volna kideríthető - maga a szavazás ugyanis titkos volt.

- Láttam, hogyan ellenőrzik a szavazatokat a regisztrációs pultnál, és láttam a küldöttgyűlés több vendégének kitűzőjén hiányzó küldöttek neveit - nyilatkozta lapunknak egy névtelenséget kérő borsodi szabad demokrata párttag, akit meghallgatott a Jüttner-bizottság. A borsodiak regisztrációs pultjánál T. Asztalos Ildikó több alkalommal is ellenőrizte a létszámot, nagyon izgult, hogy mindenki eljön-e. - Vagyis a négy hiányzóról is tudhatott. Az álküldöttekről viszont a megyei küldöttek többségének kellett tudnia, és nem csak azért, mert eleve egy busszal érkeztek a tisztújításra. Vicc tárgyává vált például az az álházaspár, amely a (pártba nem sokkal korábban belépett, kevéssé ismert, a küldöttgyűlésről hiányzó) Vági házaspárt volt hivatott "helyettesíteni". Vági Sándornét a két választási fordulóban két különböző ember "helyettesítette", mert az első nem illett korban a "férjéhez", ami újabb élcelődés tárgyává vált. "Judit, hogy megfiatalodtál!" - informátorunk állítása szerint hallotta T. Asztalos Ildikót gúnyolódni egy hölgyön, akinek kitűzőjén szintén Vági Sándorné nevét olvasta.

A rendelkezésünkre álló információk alapján nem dönthető el egyértelműen, kinek a verziója az igazi: Fodoréké (az eredeti gyanú az igazi, a vizsgálat volt elfogult), vagy Kókáéké (T. Asztalos Ildikó volt "elfogult", nem a vizsgálat).

Az SZDSZ válságtanácskozásán tárgyalták a fiktív tagbeléptetésekkel gyanúsított Mali Zoltán ügyét is. A fegyelmi tárgyalást kedden tartja a pécsi pártszervezet. A drávapiski polgármester mellett ez alkalommal szimpátiatüntetést tartanak. Az ormánsági beléptetések ügyében egyébként csak az bizonyosodott be, hogy - Kókát parafrazálva - ez esetben Fodor Gábor volt az, aki számára "nem szerveztek szavazatokat"... A Köteles-ügyhöz már-már receptszerűen hasonlító Baranya megyei "gépészkedés" a megyei elnök, a Kóka-párti Wekler Ferenc székébe került - és Mali párttagságába kerülhet.

Jüttner Csaba, az elnökválasztást vizsgálóbizottság elnöke: "szabálytalanságok"
Jüttner Csaba, az elnökválasztást vizsgálóbizottság elnöke: "szabálytalanságok"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.