Szabadlábra helyezték a két magyarverő román fiatalembert

Szabadlábra helyezték vasárnap azt a két román fiatalembert, akit a kolozsvári rendőrség azért vett őrizetbe, mert megvert egy magyar fiút.

A Mediafax hírügynökség szerint a kolozsvári városi bíróság vasárnap elutasította a Kolozs megyei törvényszék mellett működő ügyészség indítványát, amely előzetes letartóztatásba helyezte volna a két román fiatalt.

A hatóságok korábban előállítottak egy 17 és egy 18 éves román fiatalembert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az előző napon bántalmaztak egy magyar fiút.

A 17 esztendős Lészai Lehel piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre. Az incidens után azt vallotta a rendőrségnek, hogy a Noua Dreapta (Új Jobboldal) elnevezésű szélsőjobboldali szervezet által rendezett magyarellenes tüntetés résztvevői voltak a támadói.

A Transindex erdélyi hírportál értesülései szerint a fiú az ütlegelés miatt a földre zuhant, elvesztette eszméletét, de szemtanúk szerint tovább rugdosták. A rendőrségi közlemény szerint a két román ifjú több ütést mért a magyar fiatalember arcára és testére, majd eltulajdonították a nála lévő magyar zászlót.

A hírportál tudósított arról is, hogy szombaton az Új Jobboldal tüntetésen mintegy hetvenen vettek részt, többségük középiskolásnak kinéző fiatal volt. A szónokok kifejtették: a magyarok a saját országukban alázzák meg és provokálják a románokat a március 15-i megemlékezésekkel, mert ezzel arra a napra emlékeztetnek mindenkit, amikor Erdélyt Magyarországhoz csatolták.

A Mediafax hírügynökség vasárnap este arról számolt be, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészi kérés elutasítása után a két román fiatal szabadlábon várhatja meg a nyomozás eredményét. A hírügynökség meg nem nevezett rendőrségi forrásokat idézve tudni véli, hogy a román fiatalok beismerték: azért bántalmazták a magyar fiút, mert Magyarország zászlaja volt nála. E források szerint azonban nem lehet biztosan tudni, hogy a két elkövető valóban az Új Jobboldal tagja-e. Annyi bizonyos, hogy mindketten a kolozsvári egyetem labdarúgó csapatát reklámozó sálat hordtak. Az Új Jobboldal elhatárolódott az esettől, leszögezve, hogy a magyarverésnek semmi köze nincs e szervezethez. A társszervező Sarmizegetuza Egyesület is elhatárolódott az incidenstől, azt állítva, hogy nem az általuk szervezett megmozdulásra tartók verték meg Lészai Lehelt, hanem egy futballcsapat szurkolói.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.