Balog Zoltán: ostromlott városhoz hasonlít Budapest

Ostromlott városhoz hasonlította a magyar fővárost Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szombaton.

"A nemzeti ünnepen egy ostromlott városhoz hasonlít Budapest. Rendőröket látunk, több ezret, meg békés polgárokat. Nem értjük, hogy miért van szükség ilyesfajta félelemkeltő fellépésre" - mondta a fideszes politikus azon a sajtóértekezleten, amelyet külföldi megfigyelőkkel közösen tartott az országházi kordon előtt.

A politikus hozzátette: olyan híreket is kapott, hogy biztonsági cégek emberei motozzák meg az utasokat egyes metrómegállóknál. Az ellenzéki politikus szerint Magyarországon még mindig nem biztosított, hogy egy nemzeti ünnepen ne sérüljenek az emberi jogok.

Ezért van szükség a külföldi megfigyelőkre - tette hozzá. Hangsúlyozta: a 15 fős megfigyelőcsoport tagjai Franciaországból és Svájcból érkeztek. A megfigyelők a nap folyamán találkoznak majd a nagyobb rendezvények helyszínparancsnokaival, emellett 15-20 ember a tömegben figyeli az eseményeket. A csoport szombat este egy közleményben értékeli majd a történéseket.

A távirati iroda kérdésére Balog Zoltán elmondta: a megfigyelők munkájának nem lehet jogi következménye, de az Országgyűlés független rendészeti bizottságához lehet fordulni, ha jogsértés történik.

A Civil Jogász Bizottság meghívására érkezett megfigyelőcsoport francia vezetője, Hevré Lavenir de Buffon a sajtóértekezleten kiemelte: nem szeretnének beleavatkozni a magyar belpolitikába, de az európai egyesítéssel az országhatárokon is túlmutatnak azok az események, amik Magyarországon történnek.

Az MTI azon kérdésére, hogy független-e a bizottság, a Páneurópai Unió tagja elmondta: a megfigyelőcsoport nagyon fontos szerepet játszik Magyarországon. Az távirati iroda azon kérdésére, hogy a franciaországi tüntetéseken látott események miatt is felemelte-e a szavát, a francia megfigyelő azzal válaszolt: országában más volt a helyzet.

Ugyanakkor Balog Zoltánhoz és Hevré Lavenir de Buffon sem számít arra, hogy atrocitások lesznek a nemzeti ünnepen Budapesten.

A sajtótájékoztatóval egyidőben kezdte el feltölteni rendőrség a parlament körüli parkolót egyenruhásokkal. Két vízágyú és számos rendőrrel teli autóbusz is érkezett a kordonnal körülzárt térre szombaton dél körül. A Civil Jogász Bizottság egy évvel ezelőtt is hívott külföldi megfigyelőket Budapestre a március 15-i nemzeti ünnepre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.