Nabucco-nagykövetünk lesz

Magyarország a következő napokban nagykövetet nevez ki és irodát létesít a tervezett Nabucco gázvezeték ügyeivel kapcsolatos teendők intézésére.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben elmondta: a Nabucco ügye nem csupán energetikai, hanem egyben regionális biztonsági és külpolitikai kérdés is, ezért a tisztségre a külügyminisztérium alárendeltségébe tartozó diplomatát fognak kinevezni. "Magyarország továbbra is azon országok között van, amelyek elkötelezettek abban, hogy találjunk új forrásokat és új útvonalakat, azaz elkötelezett a Nabucco projekt mellett" - mondta a miniszterelnök újságíróknak az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozója után.

Kitért azonban arra is, hogy a magyar elemzésekhez hasonlóan több uniós ország elemzése felteszi a kérdést, "lesz-e elegendő gáz a transz-kaukázusi, transz-kaszpi térségben, amellyel biztosítható a Nabucco vezeték működtetése".

Gyurcsány szerint Azerbajdzsánon kívül "a szóba jöhető ország és forrás - lásd Irán - nagyon súlyos egyéb kockázatokkal küzd". Egyfelől - mondta a kormányfő - érdek fűződik ahhoz, hogy bevonják az iráni gázt Európa ellátásába, másfelől hatalmas a biztonsági kockázat, és jól ismert a külpolitikai-biztonsági vita az Európai Unió és az Egyesült Államok,  illetve Irán között. Mint közölte, az unión belül vita folyik arról, hogy miként lehet ebből a konfliktusból kitörni.

"A tegnap esti informális vacsora fő témája az energiapolitika volt. (...) A Déli Áramlatra vonatkozóan sem nyílt, sem rejtett kritika nem hangzott el", senki nem foglalt úgy állást, hogy a Déli Áramlat negatívan befolyásolja a közös európai energiapolitikát - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Szintén energetikával összefüggő kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem, ami ugyancsak témája volt az EU-csúcsnak. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány elmondta: "Nagyon sok aggodalom van, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére korábban vállalt kötelezettségeknek - különösen, ha azok egyoldalúak maradnak az unió részéről - milyen hatásuk lesz az egyes országok gazdaságára, nem fog-e ez arra ösztönözni, hogy kitelepüljenek a nagy energiafelhasználók az unióból, és mi lesz ennek a következménye". Mint hozzátette, Magyarország részéről nagy erőfeszítést igényel majd annak a másik vállalásnak a teljesítése, hogy megkétszerezze, mintegy 13 százalékra emelje az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.