Miért van vizitdíj, ha nincs?

Önkéntes betegadománytól az alapítványi számlanyitásig számtalan alternatív megoldást el tudnak képzelni a vizitdíj pótlására a háziorvosok. Kivéve azt, hogy bevételük ötödét végleg elveszítsék.

Megosztottak a háziorvosok a vizitdíj elvesztése ügyében. Lapunknak egy névtelenül telefonáló orvos meglehetősen haragosan értetlenkedett, hogy a kormány miért szünteti meg szinte azonnal a vizitdíjat, ha a népszavazás erre csak 2009. januártól kötelezne? Mint mondta: ha a parlament megszavazza a jövő hét elején a vizitdíj eltörléséről szóló törvényt, biztosan lesznek olyanok, akik megtámadják az Alkotmánybíróságon ezt a "diktátumot". Mások alternatív megoldásokat keresnek arra a helyzetre, ha a kormány valóban nem kompenzálja a kieső vizitdíjbevételt.

Egy-egy délelőtti rendelésen 10-12 beteg is megkérdezi, hogyan segíthetne - mondja Komáromi Zoltán háziorvos, a vizitdíj melletti aláírásgyűjtés egyik szervezője. Van, aki ígéri, hogy akkor is leteszi az asztal sarkára a 300 forintot, ha eltörlik, mert ezen nem múlhat, hogy gyorsabban kerüljön sorra. Vagy hogy alaposabban foglalkozzon vele az orvos. Mások - és ez már megfontolandó is lehet Komáromi doktor szerint - azt ajánlják: nyissanak alapítványi számlát, amelyre minden beteg a lehetősége szerint fizessen. A számlára kerülő pénzből pedig lehetne fejleszteni, műszert pótolni.

Egy Heves megyei háziorvos, Szabó János úgy véli, ha tényleg nem kapnak a költségvetésből pótlást, akkor "leteszi" a praxisműködtetés terhét. Visszaadja vállalkozói engedélyét, és újra önkormányzati alkalmazottként látja el a betegeit. Ebben az esetben ugyanis a pénzhiány okozta fejfájás, a zavartalan működés biztosítása már a helyhatóságé.

Hasitz Ágnes szentendrei háziorvos még nem tudja, mi lesz a megoldás, de abban biztos, hogy nem csökkenti alkalmazottai fizetését, amit éppen akkor emelt, amikor bevezették a vizitdíjat. Bizakodik, hogy a több pénztáras rendszer, a biztosítási reformmal járó minőségmérés jót tesz a rendszernek, és a háziorvosok is megkaphatják a megfelelő finanszírozást.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint végre el kellene kezdeni a régóta tervezett teljesítményfinanszírozást a háziorvosi praxisokban. Akkor legalább azoknak az orvosoknak a helyzete rendeződhetne, akik sok beteget, jó színvonalon látnak el. A főigazgató úgy tudja, erre a célra van az egészségbiztosító költségvetésében 3 milliárd forint. Balogh Sándor állítja: nem szabad magukra hagyni azokat a praxisokat, amelyek hitelt vettek fel, vagy szakdolgozót alkalmaztak a vizitdíj terhére.

Miközben a háziorvosok jó része megoldásokat keres a vizitdíj pótlására, napról napra több önkormányzat jelenti be: beszüntették a vizitdíj beszedését. Március tizedikén a hódmezővásárhelyi önkormányzat, tegnapra már Jászladány után újabb két Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülés, Tiszatenyő és Jászszentandrás önkormányzata döntött úgy, hogy nem kell többé vizitdíjat fizetni a háziorvosi rendelőkben. Az orvosok kieső bevételét a helyi önkormányzat pótolja. Lapunknak az Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályának munkatársa elmondta: az OEP továbbra is ellenőrzi a vizitdíj beszedését. Ha egy orvos a törvény hatályon kívül helyezéséig nem szedi be a vizitdíjat, neki kell majd azt befizetnie az egészségpénztárnak.

Üzemzárás előtt - csütörtök délután a Szent János kórházban még szükség volt a vizitdíj-automatára
Üzemzárás előtt - csütörtök délután a Szent János kórházban még szükség volt a vizitdíj-automatára
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.