Horvátország 2009 végéig befejezheti az uniós csatlakozási tárgyalásokat

Horvátország 2009 végéig befejezheti az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat - közölte csütörtökön José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke most először határozott meg időpontot a tárgyalások befejezésére. Ivo Sanader horvát kormányfővel folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta, bízik abban, hogy a csatlakozási tárgyalásokat befejezhetik a jövő év végére, és így Horvátország 2010-ben beléphet az Európai Unióba.

A 35 csatlakozási témafejezetről folyó, jórészt technikai jellegű tárgyalásokat Barroso szerint a jelenlegi összetételű Európai Bizottság mandátumának lejártáig, 2009 őszéig célszerű lenne lezárni. Ennek útjából Zágráb szerda éjjel távolította el az egyetlen lényeges politikai akadályt, amikor a horvát parlament elfogadta az adriai környezetvédelmi és halászati övezetről szóló korlátozó rendelkezések felfüggesztését az uniós országok tekintetében.

A horvát EU-csatlakozási tárgyalások 2005 óta folynak, de az elmúlt időben lelassultak: Ezt az okozta, hogy Horvátország ez év január elsejétől az EU tagországaira is kiterjesztette az Adria nagy részén 2003-ban általa deklarált, csaknem 30 ezer  négyzetkilométeres övezetet, amelyben korlátozta a halászatot. Az Adria felezővonaláig húzódó, tehát a horvát felségvizeken jócskán túlnyúló övezet kijelölését a tengeri élővilág védelmével indokolták, de Zágráb 2004-ben megígérte, hogy az uniós országok halászaira - főként olaszokra és szlovénekre - nem vonatkozik majd a korlátozás. Miután ez év elején ezt a kivételezést mégis megszüntették, Brüsszel figyelmeztette Zágrábot, hogy ez lelassítja a csatlakozási tárgyalásokat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.