Megkezdődött az "ezredesek pere"

Főként vesztegetéssel vádolnak ma már nyugalmazott büntetés-végrehajtási ezredeseket, ügyvédeket, orvosokat abban a büntetőperben, amelyet tegnap kezdett meg az elsőfokú eljárásra kijelölt Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság katonai tanácsa.

Kért, közvetítő útján követelt, kikényszerített vagy ráutalásokkal jelzett vesztegetési öszszegekért hét közbeni eltávozást, félbeszakított büntetést, több csomagot, soron kívüli látogatást, enyhébb büntetési fokozat kezdeményezését lehetett elérni bizonyos büntetés-végrehajtási intézetekben Magyarországon. Így összegezhető a Budapesti Katonai Ügyészség vádirata, amelyet konkrét esetek kapcsán tegnap ismertettek a köztudatban az "ezredesek pereként" emlegetett bírósági tárgyaláson Győrött, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság katonai tanácsa előtt.

Az ügynek tizenegy vádlottja van. A Kovács Sándor ügyész által ismertetett vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Gy. Zoltán ezredes - aki többek között a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is dolgozott - korábbi vállalkozó ismerősének, a többszörösen büntetett Á. Jánosnak intézett el neki nem járó kedvezményeket.

Közbenjárására, a különböző intézetekben vezető beosztásban dolgozó barátai révén, Á. Jánost előbb az előzetes fogvatartottakat őrző egri börtönben helyezték el - pedig a már elítélt vállalkozót máshová kellett volna szállítani -, majd a bv tököli kórházába került. A vádirat szerint Gy. Zoltán kérésére a kórház akkori főigazgatója elintézte, hogy Á. Jánost a VIP B14-es körletben őrizzék. Itt tartják fogva azokat, akiket meg akarnak védeni a többi rab zaklatásától.

Gy. Zoltán ezredes a saját nászútjára egymillió forint kölcsönt kért a vállalkozótól, aki ezt oda is adta neki, de azóta sem kapta vissza. Á. János tegnapi vallomása szerint ezredes ismerőse később százezer forintot akart szerezni tőle, ám ezt ő már megtagadta. Annál is inkább, mert - ahogy Á. János fogalmazott - Tökölön nem javult a helyzete, sőt halálos fenyegetéseket kapott a rabtársaitól.

Gy. Zoltán ekkor telefonon azt mondta a vállalkozónak: rajta keresztül egymillió forintot kell adni a tököli parancsnoknak, I. László ezredesnek. Á. János ebből 960 ezer forintot egy eltávozása során személyesen adott át Gy. Zoltánnak, aki nem sokkal később telefonon közölte vele: az egymillió csak alamizsna I. Lászlónak, még hárommillió forintot kell eljuttatni neki. A vállalkozó azonban ekkor már nem fizetett, vélhetően azért, mert közelgett a szabadulása napja, ráadásul a patrónusát nyugdíjazták.

Á. János egy másik vesztegetési ügybe is belekeveredett. Pénzért cserébe orvosi igazolást ígért rabtársainak.

A tegnapi tárgyaláson Gy. Zoltán egészségi állapotára való hivatkozással csak írásban volt hajlandó vallomást tenni, és mindent tagadott. Á. János sem ismerte el a vádirat rá vonatkozó minősítését, de az esetek többségében megerősítette a nyomozás során tett vallomását.

Az ügyben nyáron várható ítélet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.