Nacionalisták a vereckei emlékmű ellen

Viktor Juscsenko ukrán elnök rendeletet írt alá szerdán Kijevben Kárpát-Ukrajna függetlenségének kikiáltása és fegyveres védelme 70. évfordulójának állami szintű megünnepléséről. A döntést az "eseménynek a több évszádos ukrán államalkotási folyamatban" betöltött szerepével indokolta.

Az elnöki ukáz kötelezi a miniszteri kabinetet, hogy állítson fel szervezőbizottságot a Huszt központú Kárpát-Ukrajna függetlenségének 1939. március 15-i kikiáltása 70. évfordulójának méltó megünneplésére. A nagyszabású megemlékezést Huszton - ahol a függetlenséget kinyilvánító Szojm (országgyűlés) ülésezett - és a város határában lévő Vörös-mezőn, a Kárpát-Ukrajnát fegyverrel védők és a bevonuló magyar csapatok összecsapásának helyén tartják majd meg. Tegnap egyébként Ungváron és Kijevben is tüntettek ukrán nacionalisták a vereckei honfoglalási emlékmű ellen, s tiltakoztak a Kárpátalján szerintük erősödő ruszin szeparatizmus miatt is. A résztvevők plakátjain egyebek között az volt olvasható: "Kifelé Ukrajnából a magyar imperializmussal".

A nacionalista akciót a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) ungvári ülésére időzítették. A kárpátaljai megyei tanács ülésén nyilatkozatban utasította vissza a nacionalista vádakat, hogy a képviselő-testület támogatná a régióban a ruszin szeparatizmust és magyar állami jelképek állítását. Brenzovics László, a megyei tanács elnökhelyettese az MTI tudósítójának kifejtette, hogy a hecckampány része annak a politikai játszmának, amelyben Viktor Balogát, az ukrán elnöki hivatal befolyásos vezetőjét, korábbi kárpátaljai kormányzót támadják az őt megbuktatni akaró erők. Brenzovics, aki egyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke elmondta, hogy a szerdai tüntetés alig néhány tucatnyi részvevőinek többségét a szomszédos megyékből buszokkal szállították Ungvárra. A tüntetésen voltak olyan hangok is, amelyek kifogásolták azt is, hogy a munkácsi vár bástyájára visszakerült a millenniumi turulszobor.

Juscsenko szervezőbizottságot állít fel „Kárpát-Ukrajna függetlenségének méltó megünneplésére”
Juscsenko szervezőbizottságot állít fel „Kárpát-Ukrajna függetlenségének méltó megünneplésére”
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.