Állami kampókéz

A gyógyászati segédeszközök államilag támogatott listáján lévő eszközök többsége korszerűtlen. A betegek lassabban gyógyulnak, a teljes élet-lehetősége helyett segélyre-nyugdíjra kárhoztatják őket.

A gyógyászatisegédeszköz-ellátás egész rendszerét átjárja a jogszabályi hibákból adódó pazarlás, trükközés. A torz játszmáknak a gyártó és forgalmazó cégek mellett az állami pénzek felett őrködő döntéshozók, a vényeket író orvosok és a könynyen megtéveszthető betegek is részesei.

- A gyógyászati segédeszközök tárháza meghökkentően nagy, ráadásul egyre bővül. Legalábbis a nálunk szerencsésebb országokban. Az Amerikában kifejlesztett biokarral például teljes életet élhet az is, akinek amputálni kellett a végtagját. Hazánkban ehelyett a filmekből jól ismert kampós végű fakézre kapható állami támogatás. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatási listáján nem ez az egyetlen, évtizedekkel ezelőtt felkerült eszköz. Új és korszerű termékeknek viszont nem sok esélyük van bejutni a támogatott eszközök szigorúan őrzött birodalmába - mondja Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének főtitkára.

A gyógyászati segédeszközök (gyse) állami támogatását másfél éve a gyógyszer-gazdaságossági törvény keretein belül szabályozták újra. A korábbi rendszer korszerűtlen volt és pazarló. Az új a végrehajthatóság határán billeg. Az OEP úgy rendezte át a támogatási csoportokat, hogy mindenhol legyen egy korszerűtlen, de olcsó termék. Az állami támogatást ugyanis ennek alapján számítják ki, így a jobb, de drágább készülékek után többet kell fizetni. A segédeszközök öt éve változatlan árában nincs annyi tartalék, hogy minőségcsökkenés nélkül egymás alá ígérhessenek a cégek. A gyártókat és a forgalmazókat így eleve minőségrontásra ösztönzi a rendszer. Ha egy ortopéd cipő a ma elvárható legkorszerűbb anyagból és technológiával készülne, akkor készítője néhány hónap alatt csődbe menne. A gyártók egy részén a trükközés sem segít. Egyre többen kénytelenek lehúzni a rolót - hívja fel a figyelmet Mező Róbert, a Dél-pesti Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának vezetője.

Az OEP ezt másként látja. Tájékoztatásuk szerint a gyártók évek óta együtt dolgoznak a rendszer átalakításán a jogszabályalkotókkal. Az kétségtelen, hogy a korábban megszokott biztos nyereség helyett most követni kell a nemzetközi árakat, és a pénzügyi elszámolás mögül most már nem hiányozhat a teljesítés igazolása sem.

A takarékossági intézkedések részeként a gyse-kasszát tavaly 50 milliárd forintról 36,6 milliárdra szorították le. A betegek viszont kétmilliárd forinttal többet fizettek 25 százalékkal kevesebb termékért. Több mint 250 ezer akut beteg terhei a két-háromszorosára, havi 4-6 ezerről 12-18 ezer forintra nőttek. Az egyes eszközökhöz járó állami támogatást a korábbi 85 százalékról jellemzően 50 százalékra csökkentették, míg más termékeket levettek a listáról. Mindezt felismerve a minisztérium korrekciót hajtott végre tavaly augusztusban, illetve a napokban, amelyek részben enyhítettek a betegek terhein.

- Ezen lépések értéke azonban kétséges. Az elnyújtott vagy nem teljes értékű gyógyulásnak ugyanis szintén ára van. Csak azt nem az egészségbiztosítási kasszából, hanem szociális segélyek és más támogatások formájában kell megfizetni. S akkor meg sem említettük a legfontosabbat: a betegek életminőségét - háborog Mező Róbert. Ma Magyarországon az alsóvégtag-amputált betegek csúcsellátását egy 1967-ben kifejlesztett művégtagrendszer jelenti. A félmillió forintba kerülő eszköz csak kivételes indikáció esetén adható. A valóban teljes élet lehetőségét biztosító, komputervezérelt művégtagok ára 8,5 millió forint. Ám ez nincs rajta a támogatott termékek listáján. A tb inkább fizeti élethosszig a rokkantnyugdíjat, a szociális támogatást.

Senki sem kötelezi az orvosokat az elavult termék felírására - veti ellen Fellner Zsuzsa, az OEP sajtó- és tájékoztatási főosztályának vezetője.

- Átestünk a ló túloldalára. Ma egy halmozottan sérült gyermeket nevelő családnak nem lehet használható gyerekkocsit rendelni - mondja erre Vekerdy-Nagy Zsuzsanna, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tanszékvezetője, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága elnöke. - A terméklistán szereplő kocsik merevek, egyetlen rugó sincs bennük. Felesleges felírni, hiszen úgysem lehet használni. Az új, könnyű, összecsukható kocsik ára azonban 500 ezer forint feletti, amiből hosszadalmas, egyedi méltányossági kérelmezés után 350-400 ezret fizet az OEP. A súlyosan sérült gyermeket nevelő családok többsége azonban egykeresős, gyakorta több gyerekkel. Ők képtelenek ekkora önerőt kifizetni.

Nem a nagy értékű, speciális eszközökön kellene spórolni, hanem az olcsó, ám nagy tételben fogyó termékekkel - hangsúlyozza Vekerdy-Nagy Zsuzsanna. - Ezek ára kisebb támogatással is megfizethető. A lista bővítésével párhuzamosan szűkíteni kellene a felírási jogosultak körét. A tanszékvezető ezt a jogot csak a rehabilitációs szakorvosoknak biztosítaná - ha majd lesz belőlük elég. A legnagyobb pazarlás szerinte az, amikor egy drága eszközt olyannak írnak fel, aki nem tudja használni. Egy ötéves halmozottan sérült páciensének például felnőtt kerekes széket írt fel korábbi orvosa. A gyerek meghalt, mielőtt belenőtt volna.

Ez korántsem egyedi eset. Az orvosok többségének fogalma sincs arról, hogy a gyógyászati segédeszközök többsége mire használható. Alig tanulnak róla az egyetemen, legfeljebb a cégek termékismertetőiből tájékozódhatnak. A főtitkár a rugalmas felírási jog mellett teszi le voksát. Ha egy felfekvéses seben a kötszert naponta kell cserélni, miért csak havi tíz felírását engedélyezik? Hogyan lehetne egy fertőzött lábszárfekély ellátását paragrafusokban mért darabszámú kötszerhez kötni?

Csak a kötszerek támogatására 6,5 milliárd forintot költött az állam 2006-ban, ami a szigorítás hatására tavaly 3,6 milliárdra csökkent. Akad olyan forgalmazó, aki az orvossal felíratott kötszert előzékenyen házhoz viszi, sőt a beteg térítési díját is átvállalja. Egyetlen vény után több tízezer forint állami támogatás igényelhető. Nem csoda, ha profitorientált cégek minden eszközt megragadnak a receptírás ösztönzésére. A módszerek ismerősek: az orvosok külföldi kiállítás- és konferencialátogatásának finanszírozása, mondjuk. És van rosszabb is: ágazati becslések szerint évi kétmilliárd forint vándorol orvosi zsebekbe. Azon már senki sem lepődik meg, hogy egy inkontinenciabetéteket forgalmazó cég megjelenése után ugrásszerűen nő a vizelettartási problémával küszködők száma az adott településen.

Az indokolatlan felírások visszaszorításával úgy hárommilliárdot spórolt meg az állam, tízmilliárd viszont a betegek ellátatlanságából és a térítési díjak növekedéséből adódott öszsze - állítja Tóth Zoltán. A teljes gyógyulást és a munkába való visszatérést akadályozó, elnyújtó intézkedések azonban még nagyobb kárt okoznak.

Egy holland biztosító felmérése szerint minden gyógyászati segédeszközre fordított euróval hármat takarítanak meg összgazdasági szinten. A tanulságot levonva tavaly duplájára emelték az orvostechnikai eszközök korábbi egymilliárd eurós büdzséjét, ezzel ösztönözve a korszerűbb eszközök használatát. Kampós kézzel nehéz megragadni a jövőt.

Kedvcsináló kirakat
Kedvcsináló kirakat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.