Szigetmentő rendezvény

Az idén nyáron Dunaújvárosban rendezik meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Talákozója (EFOTT) rendezvényeit. A lepusztult állapotban lévő Szalki-szigetet - július közepéig - alkalmassá kell tenni a rendezvény fogadására.

A Dunaújvárosi Főiskola hallgatói önkormányzata sikeresen pályázott az idei EFOTT megrendezésére. A fesztivált - a tervek szerint - július közepén a Szalki-szigeten tartják meg. A terület jelenleg siralmas állapotban van, átfogó rekonstrukcióra szorul.

A dunaújvárosi önkormányzat tulajdonában lévő 29 hektáros Szalki-sziget húsz-harminc éve még országosan ismert, népszerű üdülőhely volt. Ám a belvárostól tíz percre lévő Duna-sziget a rendszerváltás után az enyészeté lett, a szabad strandként használt öböl eliszaposodott, a kemping a holland és a német turisták elmaradása után leginkább a környékbeli hajléktalanoknak nyújtott menedéket.

- A város már évek óta tervezte az üdülőövezet rekonstrukcióját, egy jó minőségű strand kialakítását, amelyhez most lendületet adhat az EFOTT megrendezése - mondja Szemenyei István, az önkormányzat ifjúsági főmunkatársa, az EFOTT koordinációs felelőse. - A teljes felújítási program költségkalkulációi még nem zárultak le, de annyi már tudható: a fesztivál megtartásához mintegy tízmillió forintos fejlesztésre van szükség - mégpedig azonnal. Ebből a pénzből helyreállítható az öböl vízháztartása, rendbe tehető a kemping, és korszerűsíthetők a közművek.

A főmunkatárs hozzátette: a város idei költségvetésében egyébként 70 millió forintot különítettek el arra, hogy pályázati önrészként használják majd fel a Szalki-sziget teljes rekonstrukciójához.

Pazaurek Piroska, az EFOTT marketing- és kommunikációs vezetője azt mondta: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elsősorban azért döntött Dunaújváros mellett, mert autóval, busszal, vonattal, sőt még hajóval is könynyen megközelíthető, a helyi főiskolásokban pedig lelkes házigazdákra találtak, akik a fesztivál révén értéket szeretnének teremteni a dunaújvárosiaknak.

Cserna Gábor alpolgármester úgy véli, hogy Dunaújvárosnak rendkívüli lehetőséget jelenthet a rendezvény, hiszen a négy nap alatt több tízezer fiatal fordul majd meg a városban. Elképzelhető, hogy a későbbiekben közülük sokan a Dunaújvárosi Főiskolára adják majd be a jelentkezési lapjukat. Cserna Gábor szerint a fesztivál segíthet a sokak által csak "szocialista iparvárosként" számon tartott Dunaújváros természeti és kulturális értékeinek a megismertetésében is. Ebben segít majd az is, hogy az EFOTT kínálata mellett a városban további kulturális programokkal várják majd a részvevőket. A fesztivál idejére várhatóan kinyit a dunaújvárosi jégcsarnok is.

Szemenyei István becslése szerint mintegy ötven-hatvan ezer fiatal fogadására kell alkalmassá tenni Dunaújvárost. Ez egyebek mellett azt is jelenti, hogy a település szálláshelyeinek jó részét - szállodákban, panziókban, kollégiumokban - fenn kell tartani az egyetemisták számára, valamint a lehető legintenzívebben be kell vonni a helyi kereskedőket és idegenforgalmi vállalkozókat a fesztivál látogatóinak a kiszolgálásába.

A vidék szép, de elhanyagolt - júliusig rendbehozzák a környezetet
A vidék szép, de elhanyagolt - júliusig rendbehozzák a környezetet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.