Horváth Ágnes az okozott "károkat" enyhítené

Horváth Ágnes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése anyagi és szakmai károkat is okozott. Anyagi kárként a társadalombiztosításból kieső 60 milliárd forintot, szakmai kárként az orvos-beteg találkozások növekedését, a felesleges ápolási napok számának várható megugrását, illetve a hálapénzt nevezte.

Egyeztetést kezdeményez a szakmával az egészségügyi miniszter azoknak a "károknak" az enyhítésére, melyeket a népszavazás okozott.

A vizitdíj bevezetése előtt Európában Magyarországon volt az egyik legtöbb orvos-beteg találkozás, melyet visszaszorítottak, de a vizitdíj eltörlésével ez a szám újra megugorhat - közölte. Az egyeztetésről szólva Horváth Ágnes azt mondta: háziorvosi és kórházi szervezeteket, a szakmai kollégium képviselőit, járóbeteg-szakellátókat, kamarákat hívnak meg a megbeszélésre, melynek célja, hogy egyeztessenek a kárenyhítés mikéntjéről. Szerinte a tárca nyitott minden kezdeményezésre, de az egészségügyi kassza jelenlegi keretein belül kell megtalálni a kárenyhítés módját. Elvárja viszont az egyeztető partnerektől, - főként a Magyar Orvosi Kamarától - hogy konkrét javaslatokkal érkezzenek a tárgyalásokra. "Ha kiadásnövelést javasolnak az alapellátásban (...), akkor kérem, hogy mondják meg, hogy honnan" - mondta.

A hódmezővásárhelyi kórház hétfő óta nem szed napidíjat; az esetre reagálva Horváth Ágnes azt mondta: bízik abban, hogy az ország valamennyi intézményvezetője törvénytisztelő állampolgár, ezért nem buzdít senkit törvénytelen magatartásra.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: jó lenne, ha a kormány végre megértené az emberek március 9-i döntését. "Az emberek a népszavazáson arra szólították fel a kormányt, hogy azonnal fejezze be a hazugság politikáját". Az a politika, amit Horváth Ágnes szerdai sajtótájékoztatójával is képvisel, az nem más, mint a "múlt politikája", amire az emberek nemet mondtak - mondta. Emlékeztetett arra: a kormány reformintézkedései ott kezdődtek, hogy elvették a pénzt az egészségügyi szférától.

A népszavazás eredménye arra kötelezi a kormányt, hogy adja vissza az egészségügynek azt a pénzt, amit elvett tőle. A vizitdíj és a kórházi napidíj nem volt pluszbevétel az egészségügy számára, hanem annak a pénznek volt a pótlása, amit a kormány elvett tőle.

Orbán orosz rulettet játszik

Orbán Viktor orosz rulettet játszik akkor, amikor azt mondja, hogy a Szerencsejáték Zrt. bevételéből kell a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése által okozott hiányt pótolni - mondta Horváth Ágnes szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz javaslatáról.

 

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a Szerencsejáték Zrt. egyszer már elköltött pénze fedezze az egészségügy kiadásait - mondta Horváth Ágnes, hozzáfűzve: abból a pénzből az állam iskolákat, óvodákat tart fent, finanszírozza az egészségügyet. "A Fidesz (...) orosz rulettet játszik, szerencsejátékról beszél, azonban az a baj, hogy ezen a lutrin kizárólag az egészségügy vesztett" - fogalmazott. A miniszter szerint Orbán Viktor nem beszélt a szakmai károkról, nem adott konkrét megoldást a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével keletkező problémákra.

A gyermekorvosi ellátásról szólva Horváth Ágnes azt mondta: nem a minisztérium kurtította meg a gyermekorvosok bevételét. A gyermekorvosok többletben részesültek vizitdíj-kompenzációként, de ez a vizitdíj eltörlésével meg fog szűnni.

Orbán Viktor azon javaslatára, miszerint több pénzt kellene fordítani az egészségügyre, Horváth Ágnes úgy reagált, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt mindig több pénzt fordítottak az egészségügyre, mint amennyi az Orbán-kormány maximális támogatása volt. Hozzátette: az elmúlt 12 évben a legkevesebbet az Orbán-kormány költötte GDP-arányosan: 5,9 és 6,2 százalék között. Az MSZP-SZDSZ-kormány ennél 1,2 százalékkal többet költött az egészségügyre.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.