Kína nem kér a hegymászókból

Lehet, hogy mégsem hódítják meg idén a Mount Everestet a magyarok. Klein Dávid és Várkonyi László kedd délelőtt kapta a hírt, miszerint a Kínai Hegymászó Szövetség - korábbi határozott ígéretei ellenére - minden külföldi hegymászó expedíciót kitiltott az Everest vidékéről a 2008-as tavaszi mászószezon idejére. A sportolók pénteken utaztak volna Nepálba, majd onnan tovább Tibetbe.

Hivatalos indoklás szerint az intézkedésre az olimpiai láng biztosítása miatt kerül sor. Többen azonban úgy vélik, a kínaiak nem szeretnék, ha a televíziós közvetítésekben esetleg Tibet-szimpatizánsok is feltűnnének, ezért a mostani tiltással szeretnék ennek elejét venni. A kínaiak állítólag a nepáliakra is erős nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy a csúcsra arról az oldalról se lehessen feljutni.

A magyar mászók etikátlannak tartják a kínai döntést, de tehetetlenek. Ha Nepálból fel is lehetne jutniuk az Everestre, az megduplázná a költségeket. Próbálkozhatnának persze még ősszel, de akkor újra kellene szervezni az egész expedíciót. Végső elkeseredésükben már azon gondolkoznak Kleinék, hogy esetleg egy másik csúcsot másznak meg a Himalájában.(F. Zs.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.