Fölhívás a népszavazás újragondolására

A Political Capital és a Századvég Alapítvány közösen kezdeményezi a népszavazás intézményének újragondolását. A két intézet egybehangzó álláspontja szerint fennáll a veszélye annak, hogy a népszavazási kezdeményezések a pártok kampányeszközeivé válnak, vagyis a rövid távú, haszonmaximalizáló politikai logikának rendelik alá. Másfelől úgy látják, hogy mára a politikai versengés végletekig vitt zérus öszszegű játszmává egyszerűsödött, amelynek beláthatatlanok a következményei, elsősorban a gazdasági és társadalmi életre nézve.

Népszavazás - 2008. Politikai elemző intézetek és agytrösztök első közös konferenciája.
A Méltányosság Politkaelemző Központ kezdeményezésére március 12-én, szerdán a vasárnapi referendum után előállt helyzetről tartanak konferenciát a hazai politikaelemző piac szereplői:
A Méltányosság Politikaelemző Központ,
a Nézőpont Intézet,
a Political Capital,
a Progresszív Intézet,
 a Századvég,
a Republikon Intézet
és a Vision Consulting.
A budapesti Ybl Palotában, (V. kerület, Károlyi Mihály utca 12.) délelőtt 10 órától előadások, 13 órától kerekasztal-beszélgetések lesznek.
(NOL)

Javaslataik: 1. Az országos ügydöntő népszavazás érvényességi küszöbével kapcsolatban helyre kell állítani a többségi elvet. Akkor legyen érvényes, ha a szavazásra jogosult állampolgárok több mint fele részt vesz a népszavazáson.

2. A népszavazás minden költségét az államnak kell állnia. Azaz az állam alapvető kötelezettsége, hogy minden releváns információ (érvek-ellenérvek) megjelenését biztosítsa. A népszavazással kapcsolatos költségekkel a kezdeményező szervezet, valamint az állami támogatásban részesülő pártok és a kormány kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni.

3. Le kell rövidíteni a népszavazási kezdeményezés benyújtása és a szavazás megtartása közötti időszakot. Ideális esetben a népszavazási kezdeményezés fél-háromnegyed éven belül a szavazók elé kell hogy jusson.

4. A népszavazási folyamat felgyorsítása érdekében tehermentesíteni kell az OVB-t a nyilvánvalóan komolytalan kezdeményezések elbírálása alól. Ez nem tiltást vagy törvényi szűkítést kell hogy jelentsen, hanem kaució bevezetését, amelyet minden olyan kezdeményező visszakap, amelynek vagy akinek népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket.

5. Egyértelművé kell tenni a kapcsolatot a sikeres népszavazási eredmény és az arról szóló parlamenti döntés között. A parlamentnek a népszavazás eredményéről néhány, legfeljebb három hónapon belül törvényt kell alkotnia, tartalmi változtatások nélkül.

6. Az eredményes és sikeres népszavazás esetén öt évben kell meghatározni azt az időintervallumot, amely után a népszavazásból eredő parlamenti döntés a jövőre vonatkozóan már nem érvényes.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.