Az Energia Klub üdvözli az MVM vezetésének menesztését

Az Energia Klub a jó irányba tett első lépésként értékeli az MVM csoport vezetésének menesztését, mert az szerinte nem szolgálta az ország érdekeit.

 

A környezetvédelmi egyesület közleményében kiemeli: ez azonban csak az első lépése egy érdemi átalakítási folyamatnak, amelynek eredményeként a villamosenergia-piacon igazi verseny jöhet létre, hozzájárulva egyebek között a fenntartható energia szektor kialakulásához is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő ma bejelentette: a miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében.

Veres János feladata, hogy hajtsa végre Magyar Villamos Művek Zrt.-ben (MVM) a szakmailag indokolt személyi, szabályozási és szervezeti változtatásokat. Ez azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója.

Az Energia Klub közleményében emlékeztet arra, hogy már több alkalommal kifejtették, az MVM jelenlegi monopolhelyzete nem szolgálta Magyarország érdekeit.

Az átalakítási folyamat további három fontos lépést feltételez a szervezet szerint. Így az erőművekkel még a kilencvenes években megkötött hosszú távú megállapodások (HTM) érdemi átalakítását, ami az erőművek közötti verseny kialakulásához vezethet.

Továbbá szükség lesz az e szerződéseket birtokló MVM Trade feldarabolásához, ami szintén nélkülözhetetlen a verseny kialakulása szempontjából mind a nagykereskedelmi, mind a végfelhasználói villamosenergia-piacon.

Az Energia Klub szerint szükség lenne arra is, hogy a rendszerirányítói jogosítványokkal rendelkező MAVIR-t függetlenítsék az MVM-től, amely így valóban versenysemlegesen folytathatja tevékenységét.

Hozzáteszik: az átalakítás véghezviteléhez pedig nélkülözhetetlen egy valóban hiteles és - az eddigiekkel ellentétben - korszerű, európai szemléletet képviselő menedzsment kinevezése.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.