Konszenzus a pártok között a géntechnológiai tevékenységről

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága keddi ülésén egyhangúlag fogadta el a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszerelőállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló két évvel ezelőtt elfogadott országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtásáról szóló jelentést.

A testület ugyancsak egyhangúlag fogadta el a géntechnológiai tevékenységről szóló jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot is. Mindkét dokumentumot általános vitára alkalmasnak találta.

Az országgyűlési határozati javaslat, melyet a parlament elé terjeszt a bizottság a géntechnológiáról szóló tevékenységről megállapítja, hogy a génmódosított fajták, illetve a vizsgálati fázisban lévő fajtajelöltek hatásvizsgálataira rendelkezésre álló költségvetési források nem elégségesek, ezért azokat jelentősen növelni kell.

Mindamellett megfogalmazza azt az elvárást is, hogy a hazai jogszabályokat úgy kell tovább módosítani, hogy kikényszeríthetővé váljon az úgynevezett fajtatulajdonos biotechnológiai cégek együttműködése a hatásvizsgálatokban. Továbbá a fogyasztók, a gazdálkodók és a helyi közösségek önrendelkezési joga a géntechnológiával kapcsolatban ne csorbuljon.

A honatyák szerint folytatni és erősíteni kell azt a magyar nemzetközi erőfeszítést, hogy tovább növekedjen az Európai Parlament (EP) ellenőrző és döntéshozó szerepe a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban Ángyán József (Fidesz) nagyra értékelte Hegyi Gyula (MSZP-s EP-képviselő) e területen végzett tevékenységét.

A határozat úgy fogalmaz, hogy haladéktalanul meg kell teremteni a fajtatulajdonosoktól független kutatásokkal alátámasztott hatásvizsgálatok feltételeit és az erre alapozott tájékoztatás rendszerét a szükséges pénzügyi forrásokkal együtt.

Emellett a bizottsági javaslat tartalmazza azt is, hogy a hazai ellenőrzés rendszerét tovább kell szigorítani. Továbbá április 15-ig ki kell jelölni az Egészségügyi géntechnológiai hatóságot és egészségügyi szakhatóságot.

A képviselők pártállástól függetlenül nagyra értékelték az agrártárca a géntechnológiai tevékenységről szóló jelentését és Ángyán József úgy fogalmazott, hogy a megkezdett úton tovább kell haladni és mindenképpen helyes stratégiának bizonyult, azaz, hogy Magyarország fenntartsa GMO-mentességét.

Képviselői kérdésre válaszolva az agrártárca jelenlévő képviselői megerősítették, hogy a Magyarországra beérkező szójaszállítmányok 90 százaléka génmódosított szervezeteket tartalmaz. Magyarországra évente 600-700 ezer tonna szója érkezik. A szakértők úgy vélték, hogy a GMO-mentességet egyedi szerződésekkel lehetne biztosítani a takarmány-felhasználók részére. A forráshiány megszüntetésére pedig mintegy 50 millió forintos forrást ajánlottak fel a továbbiakban.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.