Holland vizitdíj: mennyi is a mennyi?

Tudósítás és kommentár járta be a minap a jobboldali sajtó teljes vertikumát (Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, Hír Televízió). A Corvinus Egyetem holland vendégprofesszora azt nyilatkozta: országában már nincs vizitdíj, mert „nem szabad korlátokat állítani az emberek elé, amikor valamilyen általános egészségügyi problémával mennek a háziorvoshoz.” Laptársunk ennek nyomán Horváth Ágnes miniszter szemére vetette, hogy a holland példát csak akkor „majmolja”, amikor a pénzről, nem pedig a lélekről, az emberi bánásmódról van szó.

Úgy tűnik, a tudósítások inkább a sajtó felelősségéről szólnak, semmint a holland vizitdíjról. Ez utóbbi talán a legkevésbé érdekes az egészben. A Benelux-országokért felelős tudósítóként a legkevésbé sem lepett meg, de azért megerősíttettem a hágai egészségügyi minisztérium sajtóosztályával („természetesen” Ministerie van Volksgezondheit, azaz Népegészségügyi Minisztérium, mint ahogyan náluk Centraal Plan Bureau, vagyis Központi Tervhivatal is létezik, nem álszégyenlősködnek az elnevezésekkel): Hollandiában 24,08 euró (6313 Ft) a vizitdíj, ha pedig a vizsgálat tovább tart, mint húsz perc, akkor 49,60 euró (13 ezer Ft). Igen, az alapellátásban is beszedik. Igen, az első vizsgálatnál is. Igaz, a biztosítótól, nem pedig a betegtől. De miért is? Azért, mert a beteg a privatizált egészségbiztosítási rendszerben, amely 2006 januárjában debütált, „beugróként” évi 1050 eurót (275 ezer Ft) fizet, függetlenül a jövedelmétől – és ez fedezi is a vizitdíjat (is). Ennek megfizetése alól csak a 18 éven aluliak és egy valóban mélyszegény réteg kap felmentés. Ha a szaván fogom a Magyar Nemzet publicistáját, ő inkább ezt a beugrót köhögné ki a 300 forintos alkalmi vizitdíj helyett – függetlenül attól, hogy jár-e ténylegesen orvoshoz vagy sem.

Lásd még: „kockázatközösség”. Kockázatközösség különben Hollandiában van: legalábbis 2006 óta, ugyanis az addig kimaradó 37 százalékot is sikerült ugyanabba az ellátórendszerbe bevonni, az egy foglalkoztatottra jutó egészségügyi járulék pedig a korábbi 8 zázalékról 6,5, az egyéni vállalkozók estében 4,4 százalékra csökkent.

A tudósításokból az sem derül ki: tavaly kormányváltásra került sor Hollandiában. A liberálisok kikerültek, a szocialisták pedig be a kereszténydemokraták vezette koalícióba. A leköszönt liberális egészségügyi miniszter, Hans Hoogevoorst – akivel kapcsolatban a jobboldali sajtó kéjesen tálalta, hogy 30 ezer euró megbízási díjért ad tanácsokat Magyarországon - kereszténydemokrata politikusnak adta át a helyét. Akármit is gondoljunk a vizitdíjról és Horváth Ágnesről, elfogadhatónak tűnik, hogy a liberális miniszter addig járjon tanulmányútra eszmetársaihoz, amíg kormányon vannak…

Nincs jó hírünk ugyanakkor a jobboldali médiakonglomerátum számára a kereszténydemokrata miniszterrel, Abraham Klinkkel kapcsolatban sem. Mint a holland sajtó tavaly nyáron megírta, összesen egymilliárd euróval (261 milliárd Ft) csökkenti a túlköltekezés miatt egyrészt a kórházak költségvetését, másrészt az egyedül élő idősek és szellemi fogyatékosok járadékait.

(Brüsszeli tudóstónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.