Raboskodó szülők gyermekein segít az Angyalfa

Az Angyalfa Alapítvány nagyszabású Jótékonysági Gálaestjén egy üdültetésre alkalmas ház megvásárlására gyűjtenek. Keresik a szponzorokat és várják az adományokat, hogy azoknak a gyermekeknek nyújthassanak segítséget, akik környezetüktől elszigetelten, gyakran kiközösítve, ingerszegény környezetben nevelkednek. Az alapítvány évek óta azért dolgozik, hogy a börtönviselt szülők gyermekei is megismerjék az önfeledt játék és szórakozás örömét.

Az Angyalfa Alapítvány a Magyar Testvéri Börtöntársaság munkájához kapcsolódva, több mint tíz éve segíti azokat a gyermekeket, akiknek szülei börtönben raboskodnak.

A civil szervezet munkájának köszönhetően a fogvatartott szülők gyermekei nem maradnak egyedül a problémáikkal, mert az alapítvány fontos kapocs a gyermekek és a büntetésüket töltő szüleik között.

Az alapítványi gálaestet április 17-én 19 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik.
Az estet támogató szponzorok nagyobb összegekkel, a tízezer forintos belépődíjat megvásárló magánszemélyek pedig egyéni hozzájárulásukkal segíthetik a ház megvételét.
Jegyeket elővételben a helyszínen vásárolhatnak vagy a www.jegymester.hu rendelhetnek a támogatók.
Karitatív tevékenységük része, hogy a Börtöntársasággal együtt, 1992 óta – a jelenleg 32 börtönlelkész segítségével – minden évben karácsonyi ajándékcsomagot juttatnak el az elítéltekhez. Az elítéltek azt később - a beszélők alkalmával -, “saját ajándékukként” adhatják át gyermekeiknek. 2007-ben 1200 rabhoz jutott el a fejenként 3500-4000 forint értékű csomag. 

“Angyalfás” hagyománnyá vált az is, hogy tavasszal, ősszel, két napos és nyáron egy hetes vakációt szerveznek a 10-14 év közötti korosztály számára. A táborozásokon minden évben 25-30 gyerek vesz részt. Elsősorban olyan gyermekek, akik halmozottan hátrányos helyzetűek és – biztos anyagi háttér híján – nyaralásra, kirándulásra nincs lehetőségük.

Az országban 45 ezer fiatalkorút érint a probléma, de az alapítvány munkatársai és elnöke – Kadlecsik Zoltán evangélikus teológus – mindent megtesznek azért, hogy a nehéz helyzetű gyermekek életébe örömöt és vidámságot csempésszenek.

Tavaly tantermekben aludtak

A 15 éve zajló gyermekprogramokra van jelentkező bőven, önkéntesekből, nevelőkből és teológusokból sincs hiány, de a civil szervezet minden évben visszatérő problémaként néz szembe a szűkös költségvetéssel. Tavaly – annak ellenére, hogy a vidéki kirándulások alkalmával Budapest határáig az útiköltséget a gyerekek maguk állják – már nem tudták finanszírozni egy igazi táboroztatás költségeit, ezért Budapesten maradtak. A Sylvester János Protestáns Gimnázium fogadta be őket, ahol a tantermekben, matracokon aludtak, “bázisszállásként” használva a gimnáziumot a városi szabadidős programoknak.  

Hiányzott 30 000 forint

Az Angyalfa Alapítvány ezért egy állandó táborozásra alkalmas házat szeretne vásárolni, ahol nyaranta több héten át, váltott turnusokban tudnák a gyerekeket vendégül látni. A ház vásárlásával megszűnne kiszolgáltatottságuk, és a táborozásra fordított, nagyobb részt bérleti díj címén kifizetett költséget is megspórolhatnák. Nem kellene többet aggódniuk, hogy időben kapnak-e pályázati segítséget, és nem fordulna elő az, ami a tavalyi évben, hogy az utazás előtti pillanatokban is támogatókat kerestek, mert kétséges volt néhány gyermek utaztatása: ugyanis hiányzott a teljes költségből 30.000 forint.

A táborhely megvásárlásával, az eddigi 30 fő helyett, 400-500 gyereket tudnának fogadni és eltörölnék a táborozáshoz eddig feltételül szabott 10-14 éves korhatárt. Eleget tudnának tenni a fiatalok azon kérésének, hogy kéthetente hosszú hétvégés kirándulásokat szervezzenek és ne csak tavasszal és ősszel találkozzanak.

Az est fővédnöki tisztét Bollók Csaba filmrendező (Iszka utazása; Észak, észak) és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vállalta. A gálaesten neves zenekarok mellett, - a Muzsikás Együttes, a Vujicsics Együttes, a Kaláka Együttes és a Fonó Zenekar - előadóművészként fellép Palya Bea, Jordán Tamás és Csernus Mariann. Az alapítvány munkájáról részletesen a www.angyalfa.hu olvashatnak többet az érdeklődők és pénzadományaikat, a 11600006-00000000-11626495 (Erste Bank) számlaszámon várják a rászorulók.

Angyalfa programok világszerte
A Magyar Testvéri Börtöntársaság börtönmissziós tevékenysége és az Angyalfa Alapítvány munkája jól bevált nemzetközi mintákat követ. Az "angyalfa" programok (Angel Tree) külföldön is szorosan kapcsolódnak a testvéri börtöntársaságok (Prison Fellowship) tevékenységéhez. Az angyalfa-programok közös jellemzője, hogy alkalmankénti ajándékozással, táboroztatással vagy folyamatos segítő tevékenységgel a fogva tartottak gyerekeinek talpon maradását, és lehetőség szerint egészséges fejlődését segítik.

Kadlecsik Zoltán
Kadlecsik Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.