Az osztrákok többsége nem "vájkálna" a barna múltban

Az osztrákok többsége szeretné lezárni hazája történelmének a náci uralomhoz kapcsolódó fejezetét - tűnik ki egy kedden közzétett  felmérésből.


Az SWS társadalomtudományi intézet abból az alkalomból végzett közvélemény-kutatást, hogy Adolf Hitler náci diktátor 70  évvel ezelőtt, 1938. március 12-én csatolta a Német Birodalomhoz  Ausztriát. A Bécsbe bevonuló "Führert" ujjongó százezrek ünnepelték  a város főútvonalain.

A megkérdezett osztrákok 60 százaléka ellenzi, hogy bárki tovább  boncolgassa a múltat, 36 százalék viszont szívesen venné az újabb  kori osztrák történelem alaposabb feldolgozását. Ausztria  lakosságának alig öt százaléka hiszi azt, hogy ma csaknem minden  osztrák a Németországhoz való csatlakozásra szavazna, amint az 1938  áprilisában történt.

Egy 2000-ben végzett fölméréshez képest négy százalékkal  emelkedett a múlttal való alaposabb szembenézés híveinek száma, míg  az ellenzők aránya nem változott. A történelem feldolgozását  leginkább a konzervatív, illetve a jobboldali nézeteket valló  osztrákok ellenzik.

A náci Németország és Hitler iránt az osztrák lakosság széles  köreiben tapasztalt rokonszenv, az Anschluss lelkes üdvözlése és a  náci erőszakszervezetekbe (SA, SS, Gestapo) belépő osztrákok magas  száma ellenére 1945 után az alpesi ország sikerrel hitette el az  antifasiszta koalíció államaival, hogy ő volt a hitleri agressziós politika első áldozata.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.