A mesterséges édesítőszerek súlyosabb elhízást generálhatnak, mint a valódi cukor, állítja egy, a Behavioral Neuroscience-ben nemrég publikált tanulmány. Az Indiana állambeli Purdue Egyetem munkatársai, Susan Swithers és Terry Davidson patkányokon végzett kísérleteket követően jutottak erre a következtetésre.
A valódinál károsabb a műcukor?
A kutatók a hagyományos laboratóriumi ellátás mellett a patkányok egy csoportját szaharinnal dúsított joghurttal tápláltak, míg a többiek szokásos étrendjük mellé hasonló édességfokú, de cukorral kevert joghurtot kaptak. A kísérlet keretében az állatok egy részét 5 héten keresztül csak megfigyelték, és azt találták, hogy a szaharinnal táplált patkányok egy idő után többet ettek, és jelentősebb testsúlygyarapodáson mentek keresztül, mint a valódi cukorral etetett társaik.
A patkányok másik csoportját ugyanakkor összetettebb vizsgálatnak vetették alá. Ezek az állatok két heti joghurtevést követően egy alkalommal kalóriadús csokoládépudingot kaptak. A nem várt desszertet mindkét csoport mohón behabzsolta, azonban a cukorral, illetve a szaharinnal táplált patkányok viselkedése a következő etetésnél már nem egyezett meg. Míg az addig cukrozott joghurttal táplált állatok csökkentették joghurtbevitelüket a csokipudinggal elfogyasztott kalóriák arányában, az édesítőszerrel etetett patkányok nem változtattak adagjukon.
Dr. Swithers és társa emellett a kísérleti alanyok testhőmérsékletét is figyelemmel kísérte a csokoládédesszert evése előtt és után. Normális esetben az agy megemeli a testhőmérsékletet étkezés előtt és közben, így készül fel a szervezet az emésztés fokozott energiaszükségletére. A cukros étrenden lévő patkányok testhőmérséklete, ahogy várható is volt, normális ütemben emelkedett, a szaharinnal táplált állatoknál ugyanakkor csak egy enyhe hőmérséklet-emelkedés volt megfigyelhető, ami arra utal, hogy az édesítőszer befolyásolta a testműködésüket.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az agy az édességérzetet a fokozott kalóriabevitel jeleként érzékeli. „A szervezet megtanulja, hogy lehet a különböző élelmiszer-karakterisztikákból (pl. édesség, viszkozitás) megbecsülni az étel kalóriamennyiségét, és ezt az információt használja annak meghatározására, mennyi táplálékot kell magához vennie kalóriaszükségletének kielégítésére” – magyarázta dr. Davidson. „A szervezet tehát normális esetben képes szabályozni saját táplálékbevitelét és testsúlyát, azonban a mesterséges édesítők valószínűleg károsítják ezt a természetes képességet.” A kutatók szerint a mesterséges édesítőszerek ismételt fogyasztásával az agy teljesen elfelejti az eredetileg fennálló kapcsolatot az édességérzet és a kalóriák között, ennélfogva az állatok nem tudnak mértéket tartani az evésben.
A patkányok természetesen nem emberek, ugyanakkor ami élettanilag igaz az állatokra, az az emberekre is igaz lehet, állítják a kísérlet vezetői. Ezzel együtt a fenti kísérletek nem bizonyítják, hogy a mesterséges édesítőszerek mindenkinél elhízást okoznak, hiszen a patkányokkal ellentétben az emberek racionálisak. Ha valaki az édesítőszereket alacsony zsírtartalmú diéta részeként fogyasztja, amely során