Felségjel nélküli CIA-gép a pozsonyi repülőtéren?

Felségjel nélküli Boeing 737-es parkol hetek óta a pozsonyi repülőtéren - jelentette az egyik szlovák kereskedelmi televízió, amely szerint "nyílt titok", hogy az ilyen gépekkel az Egyesült Államok titkosszolgálatának emberei szoktak repülni.

A repülőgépet a JoJ TV azért tulajdonítja a CIA-nek, mert a 737-es gerincén semmilyen felségjel nincs, a hangárok között "lapító" Boeingen csupán egy "N" betűvel kezdődő nyilvántartási számsor látható, amely azt tanúsítja, hogy a gépet az Egyesült Államokban jegyezték be, ahol a társaság hivatalos honlapja szerint csak belső útvonalakon, rendszerint sétarepülésekre használják.

A JoJ internetes portálján az olvasható, hogy a gép ablakait sötét fólia takarja, a motort időnként beindítják, de a gép sehová sem repül. A Boeingbe csak egyetlen férfinak van belépése, aki állítólag amerikai állampolgár. A portálnak a pozsonyi repülőtérről származó, meg nem erősített információi szerint egy tartalékgépről van szó, amelyet csak szükség esetén használnak. Egyébként, mint írja, van három, ennél nagyobb, szintén felségjel nélküli fehér Boeing is, amelyek valamelyike naponta legalább egyszer landol a pozsonyi repülőtéren.

Az Amnesty International (AI) szlovákiai irodája a hírre reagálva jelezte: ragaszkodik ahhoz, hogy az illetékes szlovák hivatalok adjanak részletes tájékoztatást arról, mit keres az állítólag a CIA-hoz tartozó tartalékgép a pozsonyi repülőtéren, és miféle gyanús gépek szállnak le ugyanott.

Monika Navrátilová, az AI képviselője a SITA hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "Az Egyesült Államok bűntársainak minősülhetnek azok az államok, amelyek a CIA vezérletével folyó titkos rabszállításokban" valamilyen módon érintettek, mert ha ilyesmi történik, az ellenkezik Európa emberi jogokat érintő kötelezettségeivel, nemkülönben a nemzetközi jogrenddel.

Az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége hétfőn délután a JoJ televízió hírére reagálva közölte: "Információink szerint egy kereskedelmi chartergépről van szó. Semmilyen egyéb információnk nincs" - idézte a TASR a nagykövetség szóvivőjét.

A szlovák titkosszolgálat (SIS) szóvivője a hírügynökségnek azt mondta: az ügyben a szolgálat nem nyilatkozik. Milan Vanga, a fegyveres erők szóvivője szerint minden katonai repülőgép érkezéséről előzetesen tudnak, ha azonban nem katonai, hanem polgári gépről van szó, "az ügy kizárólag a polgári légi forgalomra tartozik."

Este megszólalt a pozsonyi repülőtér szóvivője is. Dana Madunická közölte: a hangárok között parkoló Boeing 737-es "a hatályos nemzetközi egyezményeknek és normáknak megfelelően" szállt le Pozsonyban.

Mint mondta: a gép műszaki okokból, útját megszakítva szállt le a pozsonyi repülőtéren és semmiképpen sem korlátozza a forgalmat. A szóban forgó eset teljesen szokványos, az ilyen leszállásokat rendszerint üzemanyagfelvétel, vagy a személyzet váltása indokolja, de a repülőtérnek nem kötelessége, hogy ezekről a járatokról az utazóközönséget is tájékoztassa. Az egyéb részletekről, a gépről, a személyzetről szóló tájékoztatás sem tartozik a repülőtér illetékességébe - mondta a TASR szerint a szóvivő a hírügynökségnek, amely jelentésében már múlt időben, úgy emlegeti a szóban forgó Boeinget, hogy az "korábban a pozsonyi repülőgép hangárjai között parkolt."

A JoJ TV videófelvétele itt látható.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.