Az evangélikusok elnök-püspöke Őszödöt emlegeti a népszavazás kapcsán

A népszavazás eredménye, amely a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése mellett állt ki, messze túlmutat az éppen aktuális pénzügyi kérdéseken, s egyértelműen a balatonőszödi beszédnek és az azóta folytatott kormányzati politikának a következménye - nyilatkozta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hétfőn az MTI-nek.

A népszavazási eredményekben az is benne van, hogy 300 forintot szívesen takarít meg az ember, de azért a népszavazás részvételi arányaiban és egyértelmű állásfoglalásában jelentős "kritika és ítélet" van a kormányt illetően - fogalmazott.

Ittzés János elmondta, hogy a felsőoktatási részhozzájárulás elvetése közvetlenül érinti az Evangélikus Hittudományi Egyetemet, amely 150 fős létszámával nem tartozik a legnagyobbak közé, s így a kieső pénz pótlása sem okoz akkora problémát.

Ismertetése szerint az egyetemi tanács a népszavazás rájuk eső következményeit ezzel együtt megtárgyalja a közeljövőben, és elvi döntést hoz a kompenzációra. Értetlenségének adott hangot ugyanakkor, hogy a kormányzat a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszűnése miatti bevételkiesés kompenzációját nem látja kivitelezhetőnek. Szerinte ez nem akkora tétel, ami megrendítené a magyar költségvetést.

Az evangélikus elnök-püspök kifejtette: nem terjeszt elő állásfoglalást a hétfő esti püspöki tanács elé a népszavazással kapcsolatban, és előreláthatóan a héten esedékes országos presbitériumi ülés sem foglalkozik a kérdéssel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.